Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista oligarhilor ruși și opozanților lui Putin găsiți morți după declanșarea războiului din Ucraina

Președintele consiliului de administrație al companiei ruse Lukoil a murit joi după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova, anunță euronews.com. Inițial, o declarație a companiei sale, Lukoil, spunea că Ravil Maganov „a decedat după o boală gravă”, dar nu a oferit mai multe detalii. Agențiile de presă ruseși au precizat ulterior că trupul neînsuflețit al lui Maganov a fost găsit pe terenul Spitalului Clinic Central din Moscova. Maganov părea să fi căzut de la al șaselea etaj al spitalului, spun rapoartele. Unele surse au susținut că s-a împiedicat și a căzut în timp ce fuma, afirmând că un pachet de țigări a fost găsit lângă fereastră. Site-ul de știri RBK a mai spus că poliția investighează posibilitatea sinuciderii.

De altfel, Maganov nu este primul oficial Lukoil care a murit în circumstanțe suspecte de când Rusia a invadat Ucraina. Fostul manager, Aleksandr Subbotin, a fost găsit mort în subsolul unei reședințe dintr-o suburbie a Moscovei în luna mai. Potrivit anchetatorilor cauza preliminară a morții lui Subbotin ar fi fost legată de o insuficiență cardiacă.

Oligarhii ruși mor în circumstanțe misterioase

Cel puțin alți șase oligarhi ruși au murit în circumstanțe misterioase de la izbucnirea conflictului din Ucraina. Toți aveau legături strânse cu Kremlinul, averi uriașe, conexuni cu gazul rusesc și se opuneau războiului din Ucraina. Acest lucru a stârnit suspiciunile anchetatorilor internaționali, care încep să creadă că aceste decese ar putea fi de fapt asasinate la comandă.

Totul a început la Sankt Petersburg în perioada premergătoare războiului. Cu doar o lună înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, un director executiv al companiei Gazprom a fost găsit mort în cabana sa de lângă Sankt Petersburg. Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, ar fi fost găsit în baia casei cu încheieturile tăiate. Potrivit autorităților ruse, lângă cadavrul său a fost găsit un bilet de sinucidere, dar această versiune a fost pusă sub semnul întrebării după ce think tank-ul Institutului din Varșovia a relatat că Shulman a fost implicat într-un posibil caz de corupție.

A urmat mai apoi Aleksandr Tiuliakov, în vârstă de 65 de ani. Acesta avea funcția de director senior al securității corporative a Gazprom. Potrivit ziarului rus Novaya Gazeta, Tiuliakov a fost găsit spânzurat în garaj a doua zi după ce Rusia a invadat Ucraina.

Pe lângă acestea, au existat decese suspecte și în afara granițelor Rusiei. Mikhail Watford, un magnat rus care și-a construit un imperiu imobiliar la Londra, a fost găsit mort în casa sa din Surrey pe 28 februarie. Cauza decesului în acest caz ar fi fost spânzurarea.

Sinuciderile escaladează brusc

În martie, trupurile miliardarului rus Vasili Melnikov și ale familiei sale au fost găsite în apartamentul său de lux din Nijni Novgorod, un oraș din vestul Rusiei. În octombrie 2021, un diplomat rus a fost găsit mort după ce a căzut de la o fereastră a ambasadei Rusiei la Berlin, a informat „Der Spiegel”.

În decembrie, fondatorul blogului naționalist Sputnik și Pogrom, Yegor Prosvirnin, a murit după ce a căzut de la o fereastră a unui bloc de apartamente din Moscova. Prosvirnin, un activist de dreapta, a susținut inițial anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, dar mai târziu a devenit un critic vocal al lui Putin.

Pe 14 august, Dan Rapoport, bancher de investiții leton-american și critic deschis al lui Vladimir Putin, care tocmai părăsise Ucraina după invazia rusă, a fost găsit mort în fața unui bloc de apartamente de lux din Washington DC. Poliția spune că nu a tratat moartea lui Rapoport ca fiind suspectă, dar cazul rămâne în curs de anchetă. În 2017, partenerul de afaceri de atunci al lui Rapoport, Serghei Tkachenko, a murit și el, după ce a căzut din apartamentul său din Moscova.

În timpul pandemiei de COVID-19, cel puțin patru lucrători din domeniul sănătății au căzut pe ferestre în Rusia, doar unul supraviețuind în ciuda rănilor grave. În decembrie 2020, un om de știință rus care dezvolta un nou vaccin împotriva COVID-19, Alexander Kaganski, a fost găsit mort după ce a căzut din apartamentul său din Sankt Petersburg. Potrivit publicațiilor ruse, poliția a susținut că Kaganski s-a înjunghiat și apoi a sărit pe fereastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE