Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Securitatea nucleară | Ucraina și Rusia, negocieri pentru protejarea centralei de la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energia Atomică a început negocierile cu Ucraina și Federația Rusă pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Anunțul a fost făcut de directorul executiv al agenției, Rafael Grossi, care a avertizat că, din cauza bombardamentelor, există riscul unei avarii la centrală, care a fost deconectată de la rețeaua de alimentare cu energie electrică.

În prezent, centrala este asigurată cu curent de la generatoare cu motorină. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că deocamdată nu poate fi vorba de retragerea militarilor ruși de pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie.

„Știți, de asemenea, că în urmă cu câteva zile la Consiliul de Securitate al ONU am propus realizarea unei zone de securitate și protecție în jurul centralei nucleare și am început consultările în această problemă cu ambele părți: Ucraina, partenerul meu natural, din moment ce e o centrală ucraineană, dar și cu Rusia care este o parte indispensabilă în această discuție, având în vedere că deține controlul asupra centralei.

Ceea ce ați văzut zilele trecute a fost o situație în care a fost lovită stația de conexiune și când s-a întâmplat acest lucru, termocentrala a încetat să mai alimenteze centrala nucleară și Energodar, ceea ce a dus la o situație destul de dramatică, deoarece orașul a fost complet izolat, fără apă, fără electricitate și fără sistem de canalizare. După cum vă puteți imagina, acest lucru a avut un impact foarte grav asupra siguranței centralei, deoarece majoritatea angajaților locuiesc acolo și mulți dintre ei nu puteau veni la centrală, ci au fost nevoiți să manevreze manual această imensă centrală nucleară”, a spus Rafael Grossi, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE