Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Estul Ucrainei, cufundat în întuneric din cauza loviturilor date de Rusia la centralele electrice

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Rusia a atacat duminică centralele electrice și alte infrastructuri din estul Ucrainei, provocând întreruperi generalizate de curent. Bombardamentul a provocat un incendiu puternic la o centrală electrică de la periferia vestică a orașului Harkov și a ucis cel puțin o persoană.  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunțat „atacurile deliberate și cinice cu rachete” împotriva unor obiective civile drept acte de terorism.

Centrala electrică din Harkov, în flăcări

Al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, părea să nu aibă energie electrică duminică seara. Mașinile circulau pe străzile întunecate, iar puținii pietoni foloseau lanterne sau telefoane mobile pentru a-și lumina drumul.

Separat, centrala nucleară Zaporojie din sudul ocupat de Rusia s-a închis complet în încercarea de a preveni un dezastru de radiații, în timp ce luptele se desfășurau în apropiere. În atacurile cu rachete lansate duminică seară de Rusia, regiunile Harkov și Donețk păreau să fie cele mai afectate.

Primarul din Harkov, Igor Terekhov, a calificat întreruperea energiei electrice drept „o răzbunare a agresorului rus pentru succesele armatei noastre pe front, în special în regiunea Harkov”.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit Harkov TEC-5, a doua cea mai mare centrală termică și electrică din țară, iar Zelenski a postat o înregistrare video cu centrala electrică din Harkov în flăcări.

„Teroriștii ruși rămân teroriști și atacă infrastructura critică. Nu există facilități militare, doar scopul de a lăsa oamenii fără lumină și căldură”, a scris el pe Twitter.

Mai târziu în cursul serii, în unele regiuni a fost restabilită energia electrică. Se crede că niciuna dintre întreruperi nu a avut legătură cu oprirea reactoarelor de la centrala Zaporojie.

Contraofensiva de succes a Ucrainei

Atacurile asupra centralelor electrice au avut loc în timp ce forțele ucrainene au lansat o contraofensivă rapidă, care a alungat trupele Moscovei de pe porțiuni de teritoriu pe care aceasta le ocupase în nord-estul țării.

Acțiunile Kievului din ultimele zile pentru a recupera zonele ocupate de Rusia în regiunea Harkov au forțat Moscova să își retragă trupele pentru a nu fi încercuite, lăsând în urmă un număr semnificativ de arme și muniții într-o fugă precipitată, în timp ce războiul a împlinit duminică a 200-a zi.

Șeful militar al Ucrainei a declarat că forțele sale au recucerit aproximativ 3.000 de kilometri pătrați de când a început contraofensiva la începutul lunii septembrie. El a precizat că trupele ucrainene se află la doar 50 km de granița cu Rusia.

Un batalion a distribuit o înregistrare video cu forțele ucrainene în fața unei clădiri municipale din Hoptivka, un sat aflat la aproximativ 2 km de graniță și la aproximativ 19 km nord de Harkov. Guvernatorul din Harkov, Oleh Sinegubov, a declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 40 de localități din regiune.

Distribuie

Taguri