Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina recucerește teritorii din nord-estul țării ocupate de ruși. Volodimir Zelenski, despre contraofensivă: ”Cea mai bună alegere este să fugă”

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că militarii ucraineni au recucerit aproape 2.000 de kilometri pătrați, o suprafață ocupată de ruși, în urma unei contraofensive lansate la începutul acestei luni în nord-estul țării.

Anunțul a fost făcut de liderul de la Kiev în discursul pe care l-a susținut sâmbătă seara.

”În aceste zile, Armata rusă face cel mai bun lucru (pe care îl poate face), să plece. Și, în cele din urmă, cea mai bună alegere este să fugă. Nu există și nu va exista niciun loc pentru ocupanți în Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

Președintele ucrainean a făcut aceste afirmații, după ce Armata rusă a fost nevoită să-și retragă sute de militari pe fondul unor înfrângeri pe câmpul de luptă în nord-estul țării. Invazia declanșată la ordinul lui Vladimir Putin se desfășoară de 200 de zile.

Forțele ucrainene au confirmat că au eliberat un nod feroviar important din Kupiansk, la scurt timp după recucerirea localității Izium din regiunea Harkov, unde forțele ruse au amplasat o bază cu trupe de mari dimensiuni. Acesta este considerat cel mai important succes obținut de forțele ucrainene pentru a respinge trupele ruse.

Dmitri Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat, la Kiev, că forțele ucrainene au demonstrat că sunt capabile să învingă Armata rusă cu armele primite.

”Reiterez: pe măsură ce vom primi mai multe arme, vom câștiga mai rapid și se va termina acest război mai repede”, a afirmat Kuleba

De asemenea, militarii ucraineni au eliberat localitățile Vasylenkovo și Artemivka din regiunea Harkov.

Ucraina recucerește teritorii din nord-estul țării ocupate de ruși. Reacția Moscovei

De cealaltă parte, Moscova a anunțat că forțele ruse tacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov cu lovituri de precizie, potrivit unui comunicat al Ministerului al Apărării, arată Agerpres.

Atacurile sunt realizate cu trupe aeropurtate, rachete şi artilerie, spun oficialii ruși.

Pe de altă parte, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, aflată la graniţa cu Ucraina, a declarat, potrivit AFP, că "mii" de persoane au fugit din regiunea ucraineană Harkov, teatrul contraofensivei ucrainene, către Rusia în ultimele 24 de ore.

"Nu a fost cea mai uşoară noapte, nu a fost cea mai uşoară dimineaţă, În cursul ultimelor 24 de ore, mii de persoane au traversat frontiera", a afirmat Gladkov într-o intervenţie video postată pe contul său de Telegram.

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, iar într-o săptămână a reuşit să străpungă surprinzător şi rapid liniile ruse în nord-est, în regiunea Harkov, comentează AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE