Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Restricții dure pentru ruși în Țările Baltice. Călătoriile vor fi limitate, cu excepția cazurilor umanitare

Țările Baltice vor restricționa intrarea cetățenilor ruși pe teritoriul lor, din cauza invaziei din Ucraina. Măsura a fost convenită în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din Țările Nordice și Țările Baltice și ar trebui să intre în vigoare în următoarele săptămâni.

Deși sancțiunile sunt severe, Letonia, Lituania si Estonia vor permite excepții, în cazurile umanitare sau familiale.

“Deciziile naționale sunt eficiente atunci când sunt coordonate și armonizate. Cu alte cuvinte, aplicăm aceleași reguli în toate statele. Astfel, o persoană care a încercat să intre într-o țară (baltică) și a primit un refuz, nu va putea să conducă două sute de kilometri spre nord sau spre sud și să treacă granița cu succes”, a precizat Gabrielius Landsbergis, Ministrul de Externe al Lituaniei.

Statele membre UE au convenit recent să suspende un acord de lungă durată cu Rusia privind acordarea vizelor, dar nu au decis o interdicție totală de intrare. Unii delegați prezenți la reuniunea miniștrilor de externe consideră că măsurile UE nu a fost suficient de categorice până acum. 

“Cred că este o provocare să vezi turiști ruși, de exemplu, pe plajele din Europa sau în cafenelele din capitalele europene, când ei bombardează orașele ucrainene, ucid civili și comit crime de război”, a spus Jeppe Kofod, Ministrul de externe al Danemarcei

Acțiunea privind vizele se adresează turiștilor sezonieri, dar unele state membre susțin că va avea un impact și asupra dizidenților ruși care încearcă să scape de represiunea Moscovei. În timpul acestei veri, țările care se învecinează cu Rusia au înregistrat o creștere a numărului de turiști ruși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE