Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul de Interne de la Chișinău avertizează: Rusia și oligarhii fugari încearcă să destabilizeze Republica Moldova

Situația din Republica Moldova este „extrem de volatilă”, a declarat vineri ministrul de Interne, Ana Revenco, pe fondul temerilor că Rusia pregătește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul pro-UE.

„Vedem cum Moscova, grupuri de interese și oligarhii fugari își pun laolaltă toate resursele pentru a destabiliza Republica Moldova și încearcă să schimbe cursul democratic de la Chișinău”, a declarat Revenco într-o conferință de presă comună cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la Bruxelles, relatează Politico.

Întrebat dacă Moldova ar putea deveni următoarea Ucraină, Revenco a declarat că „democrația și pacea în Europa” sunt următoarele ținte ale Rusiei și a cerut UE să continue să sprijine fosta republică sovietică.

„Moldova stă în calea intenției Rusiei de a distruge stabilitatea Europei”, a spus ministrul. „Putem să o păstrăm și să o protejăm doar dacă suntem uniți”.

Rusia pune presiune pe Moldova

Moldova - care a primit statutul de țară candidat la UE în iunie anul trecut, alături de Ucraina - se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Moscovei de la începutul războiului din Ucraina.

Luna trecută, președintele moldovean Maia Sandu a dezvăluit planurile Kremlinului de a organiza o lovitură de stat în această țară, în care trăiesc aproximativ 2,5 milioane de persoane.

Anunțul Maiei Sandu a venit la doar câteva zile după schimbarea premierului Natalia Gavriliță cu Dorin Recean.

Două săptămâni mai târziu, serviciile de informații moldovenești au expulzat doi cetățeni străini, a căror țară de origine nu a fost dezvăluită, pentru că au participat la activități subversive, cu scopul de a provoca o „schimbare violentă a ordinii constituționale”.

„Putin nu se va opri aici”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a lansat o invazie totală în Ucraina în februarie anul trecut, nu se va opri aici, a avertizat comisarul Johansson în cadrul conferinței de presă de vineri.

„Nu ar trebui să fim naivi: Putin ar dori, de asemenea, să distrugă, să destabilizeze, să divizeze Uniunea Europeană și Moldova”, a spus ea.

„De aceea, cooperarea noastră în domeniul securității este atât de importantă”, a adăugat Johansson, care urmează să se întâlnească vineri la Bruxelles cu Revenco și cu miniștrii de interne din UE.

„Nu îl vom lăsa pe Putin să câștige”, a conchis Johansson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE