Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia poate finanța războiul din Ucraina încă un an, în pofida sancțiunilor economice, potrivit unui document secret divulgat într-o scurgere de informații

Serviciile de informații americane susțin că Rusia va putea să finanțeze războiul din Ucraina cel puțin încă un an, chiar și sub povara tot mai mare a unor sancțiuni economice fără precedent, potrivit unor documente militare americane care au fost scurse în presa de peste Ocean.

Documentele, care nu au fost raportate până acum, oferă o privire rară asupra modului în care Washingtonul înțelege eficiența propriilor măsuri economice și asupra modului în care aceste sancțiuni au fost interpretate în Rusia, unde serviciile de informații americane constată că oligarhii încearcă să se adapteze la ele. În ciuda faptului că o parte din elita financiară din Rusia nu este de acord cu războiul din Ucraina este puțin probabil ca aceasta să se întoarcă împotriva președintelui Putin, potrivit unei evaluări făcute de serviciile de informații americane la începutul lunii martie.

„Moscova se bazează pe creșterea impozitelor pe profit, pe fondul său suveran de investiții, pe creșterea importurilor și pe adaptabilitatea întreprinderilor pentru a ajuta la atenuarea sancțiunilor economice”, se arată într-o parte a evaluării, care este etichetată „STRICT SECRET”, cel mai înalt nivel de clasificare. Documentele au fost obținute de publicația The Washington Post.

Factori care nu sunt luați în calcul în evaluare

De la începutul invaziei din Ucraina, anul trecut, Statele Unite și aliații săi au lansat o sumedenie de sancțiuni economice împotriva persoanelor și întreprinderilor apropiate de Kremlin, interzicând companiilor să facă afaceri cu acestea, alături de controale la export și alte măsuri comerciale menite să macine economia Rusiei și să pedepsească elitele sale.

Aceste elite „vor continua probabil să susțină obiectivele Kremlinului în Ucraina” și să „ajute Moscova să eludeze sancțiunile”, se arată în evaluarea dezvăluită. Însă, experții spun că eficiența sancțiunilor se bazează pe factori mai complecși decât ceea ce poate lua în considerare o singură evaluare.

Documentul nu abordează de pildă impactul sancțiunilor nou impuse sau efectele plafonării prețurilor la petrol în Europa. Veniturile obținute de Rusia din exportul de petrol s-au prăbușit.

Chiar dacă, în teorie, Rusia ar putea finanța războiul pentru încă un an, evaluarea care a făcut obiectul unor scurgeri de informații, nu analizează alți factori care ar putea afecta capacitatea Rusiei de a lupta, cum ar fi cheltuielile cu muniția și necesitatea de a recruta sau de a înrola noi soldați.

Îngrijorările oficialilor ruși din zona finanțelor

Potrivit serviciilor de informații americane, ministrul rus de finanțe Anton Siluanov a redactat o scrisoare către premierul Mihail Mișuștin la începutul lunii martie pentru a evita un „colaps potențial jenant” al entităților controlate de statul rus, cum ar fi Banca Internațională de Investiții, Banca Internațională pentru Cooperare Economică și Banca Euroasiatică de Investiții, din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații săi.

La 12 aprilie, Statele Unite au impus sancțiuni directe asupra Băncii Internaționale de Investiții cu sediul la Budapesta, ceea ce a determinat guvernul ungar să anunțe că va renunța la cooperarea cu instituția financiară, pe care Rusia o descrie ca fiind o bancă internațională de dezvoltare.

Banca, care a fost înființată în timpul erei sovietice ca instituție internațională cu anumite beneficii diplomatice, a fost mult timp suspectată de legături cu spionajul și spălarea de bani, a declarat András Rácz, cercetător senior la Consiliul German pentru Relații Externe, pentru The Washington Post.

FSB, îngrijorată de cantitatea insuficientă de valută străină deținută de băncile rusești

Potrivit unui alt document, serviciile de informații americane au descoperit că oficiali ai Serviciului Federal de Securitate, sau FSB, erau îngrijorați de cantitatea insuficientă de valută străină deținută de băncile rusești. Acești oficiali au avertizat, de asemenea, că Statele Unite ar putea impune sancțiuni secundare asupra companiilor chineze care încă mai făceau afaceri cu Rusia și au îndemnat ca aceste tranzacții să fie ținute secrete.

Putin a lăudat public rezistența economiei ruse în ianuarie, sugerând că aceasta a depășit așteptările de creștere pentru a se contracta doar cu aproximativ 2,5% în cursul anului 2022. Dinamica reală a economiei s-a dovedit a fi mai bună decât multe previziuni ale experților, a declarat el în timpul unei reuniuni virtuale privind economia. Între timp, economia Ucrainei s-a contractat cu peste 30%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE