Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul garanție - returnare trebuie să fie funcțional până la sfârșitul acestui an. 60% dintre români spun că vor returna sticlele

60 de zile mai au la dispoziție comercianții care s-au înscris în sistemul garanție returnare pentru a semna contractele cu firma care administrează sistemul. Până acum doar jumătate dintre producători au finalizat pașii necesari pentru înscrierea în program.

Pe de altă parte, 6 din 10 români spun că vor returna ambalajele atunci când sistemul va fi implementat. Pentru fiecare sticlă de băutură vom plăti cu 50 de bani în plus, iar atunci când vom returna recipientele, vom primi banii înapoi.

Amenzi de până la 40.000 de lei

Înregistrarea în sistem este obligatorie pentru toți producătorii, Dintre cei 80.000 de comercianți români, doar aproximativ 63.000 s-au înscris în sistemul garanție returnare și doar 42.000 au finalizat procesul.

Raul Pop, expert de mediu Ecoteca: ”În spatele acestui magazin, sistemul funcțional în sine este o provocare logistică foarte, foarte mare pentru că un sistem care funcționează în zeci de mii de puncte de prezență, magazinele despre care vorbim și care trebuie să adune miliarde de bucăți de ambalaj, ceea ce nu e un lucru ușor.”

Comercianții mai au la dispoziție 60 de zile pentru a semna contractele cu Returo, firma care administrează sistemul garanție returnare. Cei care nu o fac, riscă amenzi de până la 40.000 de lei.

Odată cu implementarea sistemului Garanție returnare, fiecare sticlă va avea o siglă specială prin care ne vom da seama dacă poate fi returnată, iar în schimbul ei vom primi înapoi cei 50 de bani.

Rata de reciclare impusă de UE

Ambalajele acceptate vor fi cele din sticlă, plastic sau metal, cu volum între 0,1 și 3 litri. Peste 60% dintre români spun că vor folosi sistemul atunci când va fi implementat.

”Da, noi foloseam și înainte și era un lucru bun. Chiar multe borcane, sticle le cumpărăm și apoi nu se mai folosesc,” a spus o femeie.

Experții de mediu cred că sistemul va ajuta, dar nu va face minuni pentru că multe ambalaje nu vor fi introduse în sistemul garanție returnare. Borcanele, recipientele de iaurt sau sticlele de șampon nu sunt pe listă.

Raul Pop, expert de mediu Ecoteca: ”Toate aceste tipuri de deșeuri care acum nu intră în sistemul de garanție returnare vor continua să trebuiască să fie colectate prin colectarea selectivă de la domiciliu. Care funcționează prost. Și probabil, uitându-ne la evoluția din ultimii 15 ani, nu va suferi o mare transformare în bine în următorii 2 - 3 ani.”

Chiar și cu sistemul garanție returnare, experții de mediu consideră că România nu va atinge rata de reciclare de 55% impusă de Uniunea Europeană până în 2025. Acum ne situăm la coada clasamentului, cu doar 11%. Conform planului Ministerului Mediului, 30 noiembrie 2023 este data la care sistemul ar trebui să fie funcțional, dar acesta a mai fost amânat și anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE