Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România rămâne la coada Uniunii Europene la reciclare

Introducerea sistemului de garanție returnare, adică returnarea recipientelor la magazine contra 50 de bani, mai așteaptă puțin. Nu va fi gata la 1 octombrie. Abia săptămâna aceasta a fost desemnată o firmă de administrare a sistemului, iar specialiștii în reciclare preconizează că va mai dura mai mult de un an. Până atunci, România rămâne la coada Uniunii Europene la reciclare.

Vom plăti o garanție de 50 de bani

Sistemul de garanție returnare își propune să adune sticlele și recipientele de plastic din casele și pubelele românilor. Fiecare dintre noi va plăti în plus o garanție de 50 de bani când vom cumpăra băuturi, iar suma va fi returnată când vom aduce sticlele, peturile și dozele înapoi.

Termenul inițial de 1 octombrie pentru începerea întregului proces nu poate fi respectat, spune ministrul Mediului. Compania care se ocupă de gestionarea tuturor operațiunilor abia a fost desemnată și nu poate implementa tot sistemul într-o lună.

Nu orice recipient poate fi reciclat

Ecologiștii semnalează altă problemă. Nu orice recipient poate fi returnat și reciclat. Autoritățile, activiștii de mediu și comppaniile de reciclare nu au stabilit încă pentru care produse se va returna recipientul.

Raul Pop, expert de mediu: „Sticla de alcool sanitar, pot să vă spun și de sticlele de șampon, de balsam, de iaurt, de lactate, de orice ne putem gândi care își păstrează forma după utilizare ar putea fi pus în sistemul de garanție returnare.”

Sistem de reciclare în supermarketuri

Astfel de sisteme de reciclare există deja în mai multe supermarketuri din țară, ca o decizie privată. Un studiu al Agenției de Cercetare LUCID efectuat în toată Europa arată că 97% dintre români ar vrea să recicleze mai mult.

Loredana Samoilă, reprezentant supermarket: „Am remarcat spre bucuria noastră și entuziasmul nostru că din ce în ce mai mulți clienți sunt dornici să colecteze. Să vă dau câteva cifre. De la începutul acestui an, aproximativ un milion de clienți au adus la automate peste nouă milioane de ambalaje.”

Toate magazinele vor trebui să implementeze sistemul de garanție returnare. Întreprinzătorii mici spun că nu au spațiul necesar.

Rată mică de reciclare

Mario Crețu, Asociația Retailerilor pentru mediu: „Și noi investim retailerii foarte mulți bani în această aparatură care va prelua aceste doze. Discutăm de mii de aparate, discutăm de mii de magazine implicate, discutăm de implicarea autorităților de asemenea, care să recicleze împreună cu noi.”

Barna Tánczos, ministrul Mediului: „Acele magazine care au sub 200 de mp de suprafață se pot asocia și pot construi în proximitatea magazinelor centre comune de colectare. Se pot asocia de asemenea cu autoritatea publică locală.”

România are o rată de reciclare a deșeurilor de aproximativ 15%, mult sub rata impusă de Uniunea Europeană de 55%. Specialiștii se așteaptă ca sticlele și peturile să fie returnate în proporție de 90%. Adică nu vor mai ajunge la gropi de gunoi și în râuri, ci la reciclare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE