Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultima zi de înscriere în sistemul garanție-returnare. Retailerii și comercianții care nu sunt înscriși, riscă amenzi de până la 40.000 lei

Este ultima zi în care comercianții și retailerii de băuturi se pot înscrie în sistemul de garanție returnare. Peste câteva luni, cumpărătorii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când iau apă, băuturi alcoolice sau nu, și îi vor primi înapoi când returnează recipientul. Înscrierea în sistem este obligatorie, iar pentru cei care nu au făcut-o până acum, există consecințe.

Cum funcționează sistemul?

Reprezentanții Gărzii de Mediu vor merge în control începând cu luna martie pentru a verifica dacă toți comercianții și producătorii sunt înscriși în sistemul garanție returnare. Cei care nu au făcut-o deja, riscă amenzi între 20.000 și 40.000 de lei. Investiția în containerele unde vor fi depozitate sticlele înseamnă un efort în plus pentru micii retaileri. Dar și spațiul de depozitare. Unele lanțuri de supermarket au deja sisteme asemănătoare de ani de zile.

Loredana Samoilă, reprezentant magazin: ”De exemplu, doar în 2021, noi am investit peste 25 de milioane de lei. Însă, dacă ne gândim la viitor, la faptul că aceste ambalaje nu vor mai fi în natură și le putem valorifica, toate investiția aceasta merită pentru mediu, pentru o planetă mai sănătoasă.”

Înscrierea în sistem este obligatorie pentru toți comercianții, indiferent de dimensiunea magazinelor. Proiectul este finanțat prin PNRR, dar numai supermarketurile mari vor folosi containere de colectare separată. Magazinele de mici dimensiuni vor face colectarea manual. Ambalajele acceptate vor fi cele din sticlă, plastic sau metal, cu volume între. Vom plăti 50 de bani în plus la casă, adică o garanție și vom primi înapoi suma când returnăm recipientele.

Experții de mediu spun că sistemul este unul binevenit, dar că nu va face minuni. Rata de reciclare a României este de aproximativ 15%, iar implementarea sistemului de garanție returnare nu ne va aduce foarte aproape de țintele impuse de Uniunea Europeană, și anume 55% rată de reciclare până în 2025.

Reciclarea în România

Experții de mediu spun că rata de reciclare totală ar crește cu aproximativ 10%.

Raul Pop, expert de mediu: ”Noi când vorbim de o rată de reciclare ne referim la o gamă mult, mult mai largă de deșeuri decât ambalajele de băuturi. Ambalajele de băuturi vor fi reciclate într-adevăr într-o pondere foarte mare, probabil ajungem, depășim chiar 90% după primul an de funcționare.”

Sistemul SGR va permite doar reciclarea sticlelor ce conțin lichide, dar experții de mediu spun că programul ar putea să fie extins și pentru alte produse.

Raul Pop, expert de mediu: ”Eu am încredere că această gamă poate fi extinsă spre exemplu la ambalaje, tot de natura sticlelor, dar pentru alte tipuri de produse. Cum ar fi spre exemplu sucul de roșii, borșul, oțetul, uleiul și așa mai departe. Pot fi extinse către ambalaje din carton pentru băuturi.”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că sistemul de garanție returnare va fi implementat până la data de 30 noiembrie 2023, asta după ce implementarea lui fost amânată un an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE