Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urșii ar putea fi din nou vânați, în schimbul unei taxe. Comisiile parlamentare au votat pentru vânarea anuală a 500 de exemplare

După o pauză de 7 ani, ursii ar putea fi din nou vânați, în schimbul unei taxe. Comisiile Senatului au dat aviz pozitiv proiectului de lege susținut de fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna. ONG-urile, dar și unii parlamentari se tem că prevederea nu va rezolva problema urșilor agresivi, așa cum invocă inițiatorii legii, ci va fi vorba, din nou, de vânători pentru trofeu.

Aproape 500 de urși vor putea fi împușcați anual, conform proiectului de lege, dintre care doar 55 de exemplare, de către personalul specializat. Restul vor putea fi uciși de orice vânător, român sau străin, care are posibilitatea de a achita taxa de vânătoare, de la câteva mii, până la zeci de mii de euro.

Senatorul UDMR Tanczos Barna și ceilalți susținători spun că este cea mai bună soluție pentru a diminua atacurile asupra oamenilor sau gospodăriilor. În sprijinul acestei teze, fostul ministru a invocat și rezultatele unui studiu realizat, însă, de soția actualului președinte al Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului: Am repartizat această cotă națională, în funcție de trei criterii foarte clare, foarte simple - numărul de atacuri la adresa cetățenilor, numărul de pagube și valoarea pagubelor. Sunt cote de vânătoare și în Finlanda, Suedia, Slovacia, Slovenia și în Croația, acele țări care gestionează populația de urși și țin la același nivel sau previn o creștere exponențială prin cote de prevenție.

Reprezentanții ONG-urilor de mediu au cerut retragerea inițiativei legislative

Ei spun că ar trebui vizate doar exemplarele agresive și că numărul urșilor a crescut în ultimii ani, pentru că uciderea lor nu aducea profit.

Claudiu Dumitriu, președinte Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzului: Cea mai mare anomalie pe care am semnalat-o este faptul că la această prevenție nu există niciun criteriu. Dacă nu se extrage exemplarul monitorizat și identificat că are un potențial agresiv, restul înseamnă o vânătoare de plăcere care n-are nicio legătură cu imperativul siguranței publice.

Dezbaterile în comisiile parlamentare au fost aprinse.

Seres Denes, deputat UDMR: Mulți dintre cetățenii din România văd un fel de urs de pluș pe care îl oferim noi din când în când, de sărbători, copiilor noștri, pe când, de fapt, noi discutăm despre un animal sălbatic aflat în vârful anului trofic, imprevizibil.

Pentru a preveni pericolul vânării urșilor pentru trofeu, cei care se opun inițiativei au propus ca paznicii de vânătoare să fie cei care îi împușcă. Ideea s-a lovit de opoziția parlamentarilor PNL-PSD-UDMR.

Aurel Oprinoiu, USR, președintele comisiei de mediu a Senatului: Cine o să plătească vânătoarea unui exemplar de urs, evident că nu o să dorească să vâneze la marginea pădurii un exemplar care coboară în intravilan care creează probleme și care provoacă pagube. El va dori pentru acei 40.000, 20.000, 10.000 de euro să vâneze cu adevărat.

În final, comisiile parlamentare au dat aviz favorabil proiectului. Inițiativa legislativă va fi discutată săptămâna viitoare în Senat, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE