Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UDMR propune un proiect de lege privind controlul populației de urs brun prin vânătoare. Câte exemplare sunt vizate

Vânătoare urșilor, interzisă în 2016, ar putea fi legiferată din nou, dacă va trece de Parlament un proiect inițiat de UDMR pentru controlul populaţiei de urs brun. Fostul ministru al Mediului, actual senator UDMR, Tanczos Barna, crede că peste 420 de urși ar trebui trecuți drept cotă de vânătoare anuală, în 2024 și 2025. El argumentează cu zecile de decese și sutele de cazuri de spitalizări după atacurile urșilor și susține că două studii ar atesta creșterea numărului acestor animale la noi în țară.

Fostul ministru spune că urșii ar putea fi anihilați prin vânătoare, și nu doar de către specialiști, ca în prezent. În replică, Organizaţia Agent Green şi Coaliţia pentru Drepturile Animalelor cer o comisie parlamentară care să ancheteze activitatea fostului ministru al Mediului.

Numărul conflictelor dintre urși și oameni devine alarmant pe zi ce trece, susține fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, ca argument al proiectului UDMR.

Tánczos Barna, senator UDMR: ”De exemplare propunem noi sa fie recoltate anula printr-o cotă de prevenire. Această cotă a fost stabilită inclusiv în studiu și specialiștii de la INCDS și de la Universitatea Transilvania demonstrează că această cota este atât de mică încât nu va avea niciun efect negativ asupra populației de urs brun.”

Cotă anuală de prevenție

În proiectul de lege, se arată că intervenția ar urma să se facă prin vânătoare.

Tánczos Barna, senator UDMR: ”Intervenția preventivă asupra populației de urs brun în România în 2024 și 2025 în baza acestui act normativ se va face prin vânătoare, cotele fixe stabilite pentru cei doi ani înseamnă 426  de exemplare cota de prevenție și 55 de exemplare cota de intervenție. Vânătoarea este vânătoare. Până acum, intervenția s-a făcut prin personalul tehnic de specialitate, de acum vânătoarea se va face de către vânători. La fel cum se face la cerb, la mistreț, la căprioara, la fazan, la orice altă specie. Da, vorbim de vânătoare reglementata prin lege, vânătoare reglementată prin norme și de etică nescrisă.” 

Cota de peste 420 de exemplare ar urma să fie menținută doi ani, în 2024 și 2025, conform proiectului de lege. După această perioadă, se arată în document, ministrul Mediului ar trebui să vină cu noi cote, în baza altor studii. Județele în care vor putea fi recoltare exemplarele de urs ar urma să fie stabilite în funcție de numărul de atacuri al animalelor.  Iar recoltarea, să se facă după obținerea unei autorizații de mediu.

Nu vor putea fi, însă, anihilate exemplarele de urs brun considerate trofee. Cine le va vâna pe acestea va răspunde penal. Tanczos Barna mai susține că această cotă, de 426 de exemplare anual, ar fi cu mult sub cotele de prevenție și intervenție din statele membre unde există populație de urs brun.

Cristian Remus Papp, coordonator Departamentul Specii Sălbatice WW România: ”Singurele țări în zona noastră de lume unde există cote anuale de prevenție  sunt Croația și Slovenia și ambele au aproximativ 1.000 de exemplare de urși, adică mult mai mult decât avem noi la suprafața țării. Doar că aceste țări vizează în special exemplarele problematice” 

În cazul inițiativei UDMR, Organizaţia Agent Green şi Coaliţia pentru Drepturile Animalelor cer Parlamentului crearea unei Comisii de anchetă parlamentară pentru a analiza activitatea fostului ministru al Mediului, Barna Tanczos. Asociațiile susțin că acesta "a blocat aplicarea Planului Naţional pentru Conservarea Populaţiei de Urs" și că proiectul ar ascunde dorința pentru deschiderea vânătorii de trofee de urs.

Proiectul de lege prezentat de fostul ministru a fost semnat de peste 103  parlamentari. Documentul va fi discutat în Senat, apoi, în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, după care ar putea ajunge la votul final.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE