Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Mediului: ”Înainte să hrănim 8.000 de urși în pădure, trebuie să ne asigurăm că în școlile din România copiii au fructe pe masă”

Ministrul Mediului a anunțat că cel târziu marți va exista un nou ordin privind cotele de prevenție și de intervenție pentru populația de urs brun din România. De asemenea, Mircea Fechet a evidențiat că fondurile cinegetice nu pot hrăni ”ca la grădina zoologică o populație estimată care depășește cu mult întreaga populație de urși din UE”, iar ”înainte să hrănim 7.000 sau 8.000 de urși în pădure, trebuie să ne asigurăm că în școlile din România copiii au fructe pe masă”.

Mircea Fechet a recunoscut că gestionarea populației de urși din România reprezintă un subiect sensibil ”din cauza riscurilor pe care interacțiunea dintre om și urs le poate genera”.

”Cred că va trebui să gestionăm cu multă precauție acest subiect. E nevoie de consultare la nivelul societății. (...) Mi-am propus să țin cont de opinia Academiei Române. Până când vom avea o altă legislație, sunt oricum obligat să procedez de această manieră.

Astăzi, cel târziu mâine, vom avea un nou ordin privind cotele de prevenție și de intervenție pentru populația de urs brun pe care, pe de o parte, îl vom trimite în procedura de consultare publică, de pe altă parte, îl vom trimite Academiei Române, din nou spre avizare.

Cotele vor fi cele propuse de Academie, respectiv 140 de exemplare pentru cota de prevenție și 80 de exemplare pentru cota de intervenție. Asta înseamnă 220 de urși față de aproape 500 cât era prevăzut inițial în ordin”, a declarat ministrul Mediului.

Cota a fost stabilită de Ministerul Mediului pe baza unui studiu care estimează că populația de urs brun a României este între 7.500 si 8.000 de exemplare. Ministrul Mediului nu a știut însă să spună cum s-a ajuns la această cifră. În România, recensământul urșilor - cea mai științifică estimare a unei populații de astfel de carnivore mari, bazată pe probe genetice -  este încă în derulare și va fi gata în câțiva ani.

Ministrul Mediului: ”Să începem cu urșii problemă - urșii gunoieri și urșii cerșetori”

Întrebat dacă nu este prea nimic numărul de urși care pot fi împușcați, Mircea Fechet (PNL) a reamintit că vor exista organizații neguvernamentale care se vor opune acestui mod de intervenție.

”Mă interesează, pe de o parte, ca oamenii să fie în siguranță și, pe de altă parte, ca specia de urs brun, specie protejată, să fie într-o stare bună de conservare.

Bineînțeles că vor exista ONG-uri care se vor opune oricărei forme de eutanasiere sau de extragere a acestor exemplare, așa cum vor exista oameni care îmi trimit mesaje pe telefonul mobil cu fotografii legate de prăpădul pe care ursul l-a făcut în gospodării.

Despre situația în care oamenii își pierd viața, există o certitudine că trebuie să intervenim.

Am spus mereu că îmi doresc să începem cu urșii problemă. Dacă va trebui să eutanasiem sau să împușcăm exemplare să nu o facem cu acei urși din mijlocul pădurii care nu au interacționat vreodată cu oamenii. Să începem cu urșii problemă: urșii gunoieri, urșii cerșetori”, a explicat ministrul Mediului.

Mircea Fechet (PNL): ”Nu sunt de acord cu vânătoarea de trofeu la urs, ursul fiind o specie protejată”

”Pe de altă parte, îmi doresc foarte mult ca atunci când vom fi puși în situația în care să extragem un exemplar, o vom face prin împușcare sau prin eutanasiere, acest lucru să se desfășoare cu personaj angajat al fondului cinegetic. Să nu riscăm să ne aflăm în acea situație, respectiv să vină o persoană dintr-o altă țară și să plătească o sumă formidabilă de bani și în mijlocul pădurii să împuște un exemplar foarte valoros.

Nu sunt de acord cu vânătoarea de trofeu la urs, ursul fiind o specie protejată”, a mai precizat liberalul.

Ministrul Mediului, despre hrănirea urșilor de către pădurari: ”Asta nu înseamnă că putem să hrănim ca la grădina zoologică”

Întrebat despre pădurarii care trebuie să asigure hrană pentru animalele, Fechet a explicat că ”fondurile cinegetice sunt responsabile să asigure o stare bună de conservare pentru toate speciile pe care le au în gestiune, fie că vorbim de păsări, mamifere sau despre alte specii”.

”Unele fonduri își fac treaba bine, altele mai puțin bine. Asta nu înseamnă că putem să hrănim ca la grădina zoologică o populație estimată care depășește cu mult întreaga populație de urși din UE.

Înainte să hrănim 7.000 sau 8.000 de urși în pădure, trebuie să ne asigurăm că în școlile din România copiii au fructe pe masă și au mâncare pe masă și bineînțeles pe urmă putem să discutăm și despre hrănirea urșilor în pădure”, a concluzionat Fechet.

Conform specialiștilor, un trofeu de urs poate să ajungă până la 8.000 de euro. Cei care vor să vâneze aceste animale trebuie să plătească și o taxă. Valoarea acesteia este cuprinsă între 300 și 700 de euro. În urmă cu doi ani, opinia publică s-a revoltat după ce Arthur, unul dintre cele mai mari exemplare de urs din țara noastră, a fost vânat de un prinț austriac.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE