Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Justiției, întâlnire cu o familie de urși. Alina Gorghiu: ”Au aflat de la mine mai devreme că se deschide Transfăgărășanul”

Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, s-a întâlnit pe Transfăgărășan cu o familie de urși. Gorghiu i-a fotografiat și a publicat imaginile pe Facebook. „Genul acela de întâlnire. Au aflat de la mine mai devreme că se deschide Transfăgărășanul și uite-i”, a scris ministrul.

Unii dintre utilizatorii care au văzut imaginile cu familia de urși publicate de Alina Gorghiu pe Facebook au cerut autorităților să ia atitudine deoarece ”oamenii din satele de la deal și munte au ajuns să se baricadeze în case” din cauza acestor animale sălbatice.

”Am vorbit cu toți primarii din zone, au întâmplări asemănătoare. Am vorbit chiar azi despre acest subiect cu ministrul Mediului”, a fost răspunsul noului ministru al Justiției.

Alți oameni au sugerat că ar trebui interzisă hrănirea urșilor.

”Din păcate, am văzut astăzi câțiva turiști care dădeau mâncare urșilor”, a răspuns Alina Gorghiu, pe Facebook.

Tot o ursoaică cu doi pui a fost filmată și de alți turiști care au traversat Transfăgărășan. În aceste imagini se vede cum ursoaica se urcă pe motocicleta lăsată pe marginea drumului și o dărâmă.

Motociclistul stă câțiva metri mai în spate și fotografiază animalele. Cel mai probabil, bărbatul a oprit ca să pozeze urșii.

Tot sâmbătă, în stațiunea turistică Slănic Moldova un localnic a filmat de la balcon o altă ursoaică cu doi pui. În imagini se vede cum animalele se plimbă printre blocuri și caută în coșul de gunoi. Ursoaica ia de acolo câteva resturi de mâncare. Jandarmii județului Bacău le-au transmis oamenilor să fie atenți și, în cazul în care se întâlnesc cu ursul, să nu se apropie, să nu-l fotografieze și să anunțe autoritățile.

În urmă cu două săptămâni, un urs pătruns chiar în parcarea unui mall din Brașov, a căzut de la etajul 1 și medicii au fost nevoiți să-l eutanasieze. Imaginile vin la scurt timp după ce fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a semnat un ordin prin care va fi permisă împușcarea a 426 de urși în următoarele 11 luni. Practic, va fi permisă vânătoarea urșilor care intră în orașe și provoacă pagube. Cele mai recente studii arată că în România există aproape 8.000 de exemplare de urs brun.

Activiștii de mediu de la Agent Green spun că rezultatele numărătorii sunt doar preliminare, și au trimis o petiție către Parlamentul European, căruia îi cer să asigure protecția animalelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE