Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordinul semnat de Tanczos Barna, privind cotele de vânătoare la urși, în ultima zi ca ministru al mediului

Tanczos Barna a semnat un ultim ordin în calitate de ministru al mediului, chiar în ultima sa zi în această funcție, înainte ca portofoliul să fie preluat de Mircea Fechet. Ordinul de ministru se referă la gestionarea populației de urși, prin alocarea unor cote de vânătoare.

Barna a postat anunțul pe rețelele de socializare.

"În Ținutul Secuiesc, din 2016, numărul crescut de urși a amenințat tot mai mult viața oamenilor și bunurile acestora. În ultimele 905 zile, UDMR a lucrat pentru a proteja viețile și bunurile, precum și pentru a soluționa conviețuirea om-urs pe termen lung, respectiv pentru a pune pe baze solide profesionale gestionarea populației de urs din România. Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 de exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 de exemplare cu scop de intervenție", a scris Barna.

Tanczos Barna a semnat un ordin de ministru privind gestionarea populației de urși

Barna precizează că ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română, pentru a fi avizat, după care ar urma să fie publicat în Monitorul Oficial.

În ultima vreme, au existat mai multe cazuri în care s-a semnalat prezența urșilor în diverse localități din județe precum Brașov, Harghita, Prahova, Argeș sau Bacău.

România se confruntă, în continuare, cu un excedent al populației de urși, însă au existat de multe ori probleme în acest sens.

Barna a spus că a dezbătut aceste probleme cu mai mulți specialiști și reprezentanți ai unor ONG-uri de mediu. Însă reprezentanții Agent Green susțineau că ordinul ar avea erori din punct de vedere legal, științific, dar și moral. În plus, aceștia au menționat că problema va fi amplificată, nu rezolvată, în ciuda acestui ordin de ministru.

Cae este populația de urși din România

În aprilie 2023, conform unui studiu, populația de urși bruni este între 7.536 şi 8.093 de exemplare, iar densitatea lor medie este de 11 exemplare pe 100 de kilometri pătrați. În comparație, în 2016, estimările erau de 5.000 de exemplare.

Există soluția relocării, însă procedura este una alambicată și e considerată destul de controversată.

În ultimii patru ani, statul român a plătit peste 21 de milioane de lei pentru pagubele produse de urși în gospodăriile oamenilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE