Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un an de la deschiderea dosarul privind moartea ursului Arthur – Ce s-a schimbat?

În urmă cu un a fost deschis un dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur, cel mai mare urs din România. Ursul era o specie protejată la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente, relatează Agerpres.

Starea dosarului penal

La 06.05.2021, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind împrejurările în care, în ziua de 13.03.2021, pe suprafaţa fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, jud. Covasna, gestionat de A.V.P.S. Botoş, a fost ucis prin împuşcare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vânat strict protejată, la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente.

De asemenea, două anchete paralele, una a Gărzii Naţionale de Mediu şi o alta a Gărzii Forestiere, au fost demarate. Organizaţia Agent Green şi VGT au condamnat, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie 2021, la Ojdula (judeţul Covasna).

Totodată, ministrul mediului, Tanczos Barna a precizat că, după finalizarea anchetei, vor fi reanalizate procedurile de acordare a derogărilor şi valabilitatea acestora. După un an, ancheta este în continuare în desfășurare, în vederea stabilirii în mod corect și complet a circumstanțelor uciderii ursului.

"Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete."

A fost ucis ursul greșit

Prințul a venit pentru a extrage, în baza unei derogări, o ursoaică cu pui care producea pagube localnicilor. În schimb, acesta nu a omorât ursul vizat, ci un mascul care era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130, conform Gabriel Paun, preşedintele Agent Green

Conform Agent Green, ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia Uniunii Europene (UE) şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.

Comisia Europeană (CE) a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura, notează organizaţia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE