Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot ce trebuie să știi despre sistemul garanție-returnare

De astăzi începe să funcționze sistemul garanție returnare pentru ambalajele de sticlă, din plastic sau aluminiu pe care le cumpărăm din magazine. Vom plăti cu 50 de bani în plus pe care îi putem recupera atunci când returnăm recipientele la orice magazin. Programul, care a fost amânat de trei ori până acum, îi poate oferi României șansa să nu mai fie codașa Europei la capitolul reciclare.

50 de bani pentru sticlele și ambalajele reciclabile

De la cel mai mare supermarket, până la cel mai mic magazin sătesc, toate vor fi obligate să primească sticlele și ambalajele reciclabile. Plătim o garanție de 50 de bani pentru o astfel de sticlă, pe care o vom recupera sub formă de cupon în momentul în care returnăm recipientul.

Vor putea fi returnate recipientele de plastic, metal și sticlă, cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri. De exemplu, PET-urile de apă, suc, sticlele de băuturi sau dozele de aluminiu.

Recipientele trebuie să aibă simbolul SGR și codul de bare unic. Trebuie să fie întregi, nestrivite, să nu mai conțină lichid, să nu fie murdare și să aibă eticheta intactă. Acestea vor putea fi returnate la orice magazin, indiferent de unde au fost cumpărate. Voucherul de cumpărături, primit în schimbul reciclabilelor, nu va putea fi folosit decât în cadrul aceluiași magazin.

Dacă nu vrem cuponul, ci vrem banii, tot ce trebuie să facem este să mergem la casieria magazinului. Odată cu intrarea în funcțiune a sistemului doar produsele cu eticheta SGR vor costa în plus și doar pentru acestea ne vom putea recupera cei 50 de bani. Dar, cel puțin anul acesta, potrivit ministrului mediului, vom găsi în continuare pe rafturi produse fără marca SGR.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Ne așteptăm ca pe perioada anului 2024 să epuizăm toate stocurile existente în depozitele producătorilor și să avem un vârf de sarcină în a doua parte a anului, moment în care va trebui să fim pregătiți și cu capacitățile de sortare și cu capacitățile de numărare și cu transportul.”

Unele magazine au implementat deja de ani buni un sistem asemănător cu cel de garanție returnare. Vom putea să ducem în continuare produsele fără eticheta SGR, dar nu vom primi 50 de bani înapoi pentru fiecare produs, ci un cupon cu o valoare mai mică, pe care o decide fiecare magazin în parte.

Loredana Samoilă, reprezentant magazin: ”Ce ne-am dorit noi prin aceste automate a fost să creem un obicei. Practic, atunci când vin la cumpărături să aducă și recipientele pe care poate cu o săptămână înainte le-au cumpărat de la noi din magazin.”

Cum se va face sortarea materialelor reciclabile

Dacă în orașe, la marile lanțuri de magazine vom vedea o astfel de mașinărie care sortează automat, în mediul rural și în magazinele mai mici, sortarea se va face manual. Adică vor fi saci de culori diferite, în care proprietarul magazinului va aranja ambalajele pe categorii.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Vor fi despăgubiți cu plata garanțiilor plătite la care se adaugă și o taxă de gestionare, un tarif de gestionare. Cu alte cuvinte, magazinele vor fi plătite pentru fiecare recipient pe care îl vor scoate din sistem. Nu sunt mulți bani, e vorba de câțiva bani pentru fiecare recipient, dar la un volum de 100, 1000, sunt niște sume care se adună și care ar trebui să despăgubească efortul micilor magazine.”

Magazinele cu o suprafață de sub 200 de mp vor putea să facă împreună colectarea separată, într-un spațiu comun. De exemplu, dacă într-un sat sunt trei magazine mici, proprietarii pot să adune deșeurile într-un singur loc. Dar până în momentul de față, dintre cei aproximativ 80.000 de comercianți din România, doar puțin peste jumătate au finalizat înscrierea în platforma SGR.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Sunt convins că dacă un mic magazin de la țară nu s-a conformat la 30 noiembrie și nu a semnat contractul cu Returo, nu a făcut-o din rea intenție. A făcut-o, poate nici nu are adresă de email, poate nu a înțeles ce are de făcut, pentru că e un proces unde îți trebuie un calculator, trebuie introduse niște cifre, niște volume pe categorii, poate nu e la îndemâna oricui.”

Compania RetuRO, cea care a fost desemnată să se ocupe de implementarea sistemului, va trimite reprezentanți în teren începând cu luna ianuarie pentru a le explica oamenilor tot ce trebuie să facă.

Anca Marinescu, reprezentant RetuRO: ”Fiecare magazin va primi vizita colegilor noștri și va primi acel kit de vizibilitate ca magazinul să fie marcat că este punct de returnare. Și li se vor explica toți pașii pe care îi are de făcut.”

Ministrul Mediului spune și că toți comercianții mai au timp să se înscrie până când se vor epuiza stocurile existente de produse, fără simbolul SGR.

Anca Marinescu, reprezentant RetuRO: ”Fiecare dintre comercianții care comercializează acest tip de băuturi și dintre producătorii acestor băuturi, sunt obligați de lege să se înscrie. Amenzile sunt destul de mari și apoi nu-și vor mai putea desfășura activitatea.”

Andrei Corlan, comisarul Gărzii de Mediu: ”Amenzile sunt destul de mari pentru comercianți. Până la 40.000 de lei. Dar odată ce va intra SGR în aplicare, va trebui să ne coordonăm cu ministerul pentru că totuși SGR este o strategie națională. Este mai presus decât controale punctuale la X, Y sau Z.”

UE impune o rată de reciclare a tuturor ambalajelor de 70% până în 2025. România e abia la 40%

La ora actuală, în România, sunt reciclate doar 40% dintre ambalajele puse pe piață și care ar putea fi recuperate. Ministerul Mediului își propune ca în trei ani să atingem, pentru ambalajele de băuturi, rata Germaniei. Adică 95%. Uniunea Europeană impune o rată de reciclare a tuturor ambalajelor de 70% până în 2025, o țintă pe care nu o vom atinge, conform experților de mediu. Aceștia estimează că sistemul garanție-returnare ne-ar putea ajuta să ajungem la o rată de 50% din totalul de ambalaje. Și ar putea ajunge la 60% dacă am adăuga în sistemul de returnare și alte produse.

Raul Pop, director executiv Ecoteca: ”Ne așteptăm ca într-un viitor foarte apropiat, gama de ambalaje să se extindă. Că nu avem niciun motiv spre exemplu pentru care să nu recuperăm ambalajele de carton pentru băuturi, sau ambalajele pentru iaurt, sau orice altfel de ambalaj care nu își schimbă forma în urma utilizării.”

SGR nu va rezolva problema managementului deșeurilor

Sistemul garanție-returnare nu va rezolva nici problema de gestionare a deșeurilor municipale, din care, momentan, reciclăm doar 11%, conform Ministrului Mediului. Suntem codașii Europei, iar potrivit experților de mediu, după implementarea SGR am putea ajunge la o rată de reciclare în jur de 20%, departe de țintele impuse de Uniunea Europeană: 55% până în 2025.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”SGR nu își propune și nici nu va reuși să rezolve problemele României la capitolul managementul deșeurilor. Pentru că dacă ne uităm la cele 6 milioane de tone de deșeuri pe care România le produce anual, să nu le mai pun la socoteală pe cele pe care le importăm ilegal de multe ori, vom constata că cel puțin 3 milioane, adică jumătate din această cantitate enormă reprezintă deșeuri biodegradabile.”

Sistemul garanție returnare a fost amânat de trei ori în ultimii trei ani. Compania RetuRO a cerut o a patra amânare în urmă cu câteva luni, însă Ministrul Mediului a respins-o. Tot compania RetuRO este cea care se va asigura că toate sticlele colectate vor merge la reciclare. Pentru că multe dintre recipiente vor intra în sistem curate, necontaminate, acestea au șanse mai mari să ajungă înapoi la raft.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE