Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul garanție-returnare va fi lansat săptămâna aceasta. Ciolacu: ”Va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după Germania”

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) va deveni funcțional, joi, 30 noiembrie. Românii vor plăti în plus 50 de bani în cazul băuturilor îmbuteliate, însă garanția va putea fi recuperată, după ce vor înapoiate ambalajele de sticlă, plastic sau metal. Deși România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea, premierul Marcel Ciolacu a precizat că sistemul ce va fi implementat în România va fi ”al doilea cel mai mare” după cel din Germania, din perspectiva numărului de ambalaje procesate.

Șeful Executivului a făcut declarații, luni, la evenimentul de lansare a primului centru regional de colectare a ambalajelor al societății RetuRO din Bonțida, județul Cluj.

”Peste doar trei zile se va lansa sistemul Garanție-Returnare în România, de aceea cred că vorbim despre un moment zero. Acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel național.

Cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambițios proiect de economie circulară a României și forța primului parteneriat public-privat funcțional”, a precizat Marcel Ciolacu.

Premierul a evidențiat că sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este probabil ”celui mai important proiect de țară în acest domeniu în ultimii 30 de ani” realizat de Guvern împreună cu mediul privat.

”Lansarea SGR va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor.

SGR din România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa,(...) după Germania, din perspectiva numărului de ambalaje procesate.

Reprezentăm în același timp o premieră globală - cel mai mare sistem de acest fel integrat și sperăm noi că va deveni un studiu de caz pentru Guvernele din întreaga lume”, a mai spus Ciolacu.

Câte țări din Europa folosesc sistemul de Garanție-Returnare

”Începând cu 30 noiembrie, cetățenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetățeni din toată lumea care locuiesc într-o țară în care există un sistem de garanție-returnare.

Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 țări au implementat SGR, ajungând la o populație de aproape 145 de milioane. Peste doar trei zile, odată cu alăturarea României, vor fi peste 163 de milioane de cetățeni europeni mai atenție cu mediul în care locuiesc”, a menționat Marcel Ciolacu.

De asemenea, șeful Executivului a punctat că ”dincolo de o schimbare culturală majoră, aceste centre de colectare vor avea și un impact economic direct”

”Înființarea centrelor de colectare ale RetuRO vor crea peste 600 de locuri de muncă până la sfârșitul anului viitor și vor stimula investiții similare în transport și reciclare, atât pe orizontală, cât și pe verticală”, a concluzionat liderul social-democrat.

Sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect dintre sectorul public și privat din România, va demara la timp, promite ministerul Mediului. Sunt alocate peste 85 de milioane de euro. Scopul: șapte miliarde de deșeuri să fie reciclate anual cu ajutorul acestui sistem. Punctele de reciclare vor fi amplasate în magazine sau hipermarketuri iar în momentul în care clienții vor returna ambalajele vor primi înapoi o sumă din costul produselor.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE