Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai mare centru inovator de reciclare a plasticului a fost deschis, în Suedia

O nouă unitate de reciclare de ultimă generație, cea mai mare de acest tip din lume, a fost deschisă în Suedia.

Este suficient de mare pentru a primi aproape toate deșeurile de plastic din gospodăriile suedeze.

Pe măsură ce ambalajele de ciocolată, pungile de plastic, recipientele pentru iaurt sau polistirenul alb - pătrund în complexul de 60.000 de metri pătrați, acesta sunt separate în funcție de dimensiune și sortate într-un proces complet automatizat care utilizează camere cu infraroșu.

Noua fabrică a fost construită pentru a primi 200.000 de tone de deșeuri menajere din plastic pe an, iar, spre deosebire de instalațiile tradiționale de sortare, poate separa 12 tipuri diferite plastic.

Mattias Philipsson, directorul general al Sweden Plastic Recycling: Aici avem fiecare tip de plastic sortat separat. Aici avem sticle de ketchup. Aici avem un ambalaj de creme fraiche. Aici avem o mulțime de ambalaje de bomboane. Aici avem materiale plastice rigide, diferite. Și totul este sortat separat, astfel încât să poată fi reciclat separat.

Deși nu există încă o piață pentru fiecare tip de plastic, viitoarea legislație a UE va cere ca noile ambalaje din plastic să conțină cel puțin 35% material reciclat.

“Astăzi, nu toată reciclarea este egală. Puteți, de exemplu, să amestecați diferite materiale plastice împreună și să produceți materiale simple ca acesta. Aceasta este o parte a unei bănci din parc și nu a fost sortată în mai multe tipuri de plastic. Acesta, după un proces de reciclare, va trece la incinerare. Pe de altă parte, dacă sortăm materiale plastice, putem produce astfel de ambalaje. Acest ambalaj constă în proporție de 95% în materiale plastice reciclate de același fel. Așadar, atunci când acest tip de produs ajunge pe piață, poate fi colectat, sortat și reciclat, iar, și iar, și iar” ne mai spune directorul general al Sweden Plastic Recycling, Mattias Philipsson.

Responsabilitate pentru sustenabilitate

În Suedia, companiile care introduc plastic pe piață au responsabilitatea pentru întregul ciclu de viață al produselor lor și plătesc taxe pentru colectarea și reciclarea plasticului.

Aceste taxe depind de nivelul de reciclare a  produsului și creează un stimulent, încurajând folosirea ambalajelor mai ușor de reciclat.

Consumatorii văd deja efectele - pe rafturile unui supermarket din capitala Suediei, Stockholm, o sticlă gri de detergent iese în evidență. Este din plastic reciclat în proporție de 95% la noua fabrică.

”Acest produs special este exemplul emblematic al circularității pe care încercăm să o atingem, în care ambalajul nostru reciclat devine un nou ambalaj și vine doar din gospodăriile suedeze”, spune Karin Jawerth, managerul de ambalare ICA.

Omenirea produce anual peste 430 de milioane de tone de plastic

Dintre care două treimi sunt produse de scurtă durată care devin în curând deșeuri, poluând oceanul și ajungând adesea în lanțul alimentar uman, arată un raport din aprilie al Programului ONU pentru Mediu.

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, deșeurile de plastic produse la nivel global se vor tripla până în 2060, aproximativ jumătate ajungând la gropi de gunoi și doar o cincime vor fi reciclate.

Robert Blasiak, cercetător la Centrul de Reziliență din Stockholm: ”O buclă închisă pentru materiale plastice trebuie să fie scopul final, într-adevăr, nu doar pentru corporații și guverne, ci și pentru acest tratat al ONU privind materialele plastice care este în curs de negociere acum.

Trebuie să ne concentrăm anticipat către etapele anterioare ale ciclului de viață al materialelor plastice, dacă vrem să reducem amprenta materialelor plastice.

Aceasta înseamnă să ne uităm la designul produsului, asta înseamnă să căutăm alternative la ambalajele din plastic, reducerea cantității de plastic care este de fapt necesară în ambalaj, în operațiuni, în transport.”

Înapoi la fabrică, baloți mari de deșeuri de plastic sunt adăugați treptat pe o bandă transportoare, fiecare fiind un amestec neobișnuit de produse pe care le cunoaștem cu toții din propriile noastre frigidere și dulapuri de bucătărie, evidențiind cât de răspândite sunt materialele plastice în societate.

sursă imagini: AP

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE