Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, codașă la protejarea mediului. Cel mai mare summit de schimbări climatice din Europa de Est are loc la București

2023 este pe cale să devină cel mai călduros an din istorie. Simțim cu toții efectele schimbărilor climatice, dar fiecare dintre noi poate să ia măsuri. Aceasta a fost una dintre temele principale de la Climate Change Summit, cel mai mare summit de schimbări climatice din Europa de Est. Peste 50 de experți de mediu din întreaga lume se alătură autorităților pentru a găsi soluții în lupta cu schimbările climatice.

România este codașă la măsurile luate pentru protejarea mediului. Dacă vorbim despre reciclare, suntem chiar ultimii în Uniunea Europeană, cu o rată de doar 11%.

România a ratat prima țintă de reciclare impusă de Uniunea Europeană

În 2020 România a ratat prima țintă impusă de Uniunea Europeană, când trebuia să avem o rată de reciclare de 50%. În momentul de față suntem pe cale să o ratăm și pe a doua. În 2025 toate statele membre vor trebui să aibă o rată de reciclare de 55%.

Ingmar Juergens, Fondator think thank Climate: „În primul rând, este vorba de sănătate. Oamenii nu se simt bine, se îmbolnăvesc. Oamenii mor, trebuie să recunoaștem asta”.

Dacă la baza schimbărilor climatice stau oamenii, tot noi suntem cei care putem să ne adaptăm comportamentul. Experții de mediu ne sfătuiesc să ne gândim de două ori ce consumăm și ce lăsăm în urmă.

Karin Stoevenbeld-Kreber, fondatoare firmă de sustenabilitate: „Prima dată trebuie să te întrebi pe tine însuți. Chiar ai nevoie de acest produs? Chiar ai nevoie de un produs făcut din materiale toxice, nereciclabile? Ai putea mai degrabă să reduci sau să refolosești un obiect ca să îi dai o a doua viață?”

București, în topul celor mai poluate capitale europene

Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale europene. Aproape 60% din poluare provine din trafic. Pentru 1.8 milioane de locuitori, avem 1.4 milioane de mașini. O soluție la îndemână văzută de experți pentru a reduce emisiile este folosirea transportului în comun.

Elina Berdram, Director General pentru acțiuni climatice în Comisia Europeană: „Trebuie să începem să ne uităm la valorile și nevoile pe care le avem. De exemplu, avem nevoie de o mașină sau avem nevoie de transport? Avem nevoie să ne îmbrăcăm cu haine scumpe și să cumpărăm haine în fiecare zi, sau doar să fim îmbrăcați?”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE