Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fenomenul El Niño revine: Cum va afecta vremea globală la finalul anului 2023

În prezent, fenomenul El Niño este în curs de desfășurare, iar Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU avertizează că acesta ar putea pune în pericol vieți omenești și devasta agricultura în unele părți ale lumii.

Fenomenul meteorologic global se referă la momentul în care apele din Oceanul Pacific devin mult mai calde decât de obicei.

După trei ani de răcire a modelului meteorologic La Niña, El Niño a revenit acum și va dura cel puțin până în prima jumătate a anului 2024, potrivit celor mai recente previziuni ale Națiunilor Unite.

Recordurile de temperatură au fost deja depășite, iar El Niño ar putea împinge lumea să depășească un nou record de temperatură medie.

"El Niño este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Nu se știe încă dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau 2024, dar cred că este mai probabil decât să se întâmple", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice din cadrul UE.

Evenimentul climatic ar putea avea, de asemenea, efecte meteorologice drastice, cum ar fi creșterea precipitațiilor și furtuni mai puternice.

OMM a îndemnat guvernele să ia măsuri de precauție adecvate pentru a preveni pierderea de vieți omenești.

"Declarația OMM reprezintă semnalul pentru guvernele din întreaga lume de a mobiliza pregătirile", a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

Cum afectează El Niño vremea?

El Niño împinge apa caldă din Oceanul Pacific spre est, determinând deplasarea curentului jet din Pacific spre sud față de poziția sa neutră.

Acest lucru produce vreme mai uscată și mai caldă în nordul SUA și precipitații intense și inundații pe coasta Golfului și în sud-estul SUA.

În Europa, poate duce la ierni mai reci și mai uscate în nord și ierni mai umede în sud.

În timpul fenomenului, temperatura globală crește cu aproximativ 0,2 grade Celsius, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA).

Acest lucru ar putea însemna depășirea limitei cruciale de 1,5 grade Celsius pentru încălzirea globală.

"Probabilitatea de a avea primul an la 1,5 grade Celsius în următoarea perioadă de cinci ani este acum de aproximativ 50:50", a declarat pentru The Guardian profesorul Adam Scaife de la UK Met Office.

Cum va afecta El Niño agricultura?

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), precipitațiile anormale care vor cădea în toată America Latină ridică temeri pentru sectorul agricol.

Previziunile pentru primul trimestru al anului 2024 indică ploi mai abundente decât de obicei în țările din conul sudic, precum Peru și Ecuador, precum și în Mexic, alături de condițiile de secetă care persistă în Brazilia, Guyana și Surinam.

Cu toate acestea, actuala perioadă secetoasă din America Centrală ar urma să dureze doar până la sfârșitul acestui an.

Raportul subliniază, de asemenea, că agricultura, care include culturile, creșterea animalelor, pădurile și pescuitul, este deosebit de vulnerabilă, având în vedere că sectorul poate absorbi 26 % din pierderile economice în condiții meteorologice extreme și până la 82 % în caz de secetă.

FAO a precizat că a lansat un plan de mobilizare a resurselor financiare pentru comunitățile vulnerabile din mai multe țări afectate de fenomenele meteorologice extreme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE