Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Temperatura oceanelor a atins o cifră record. În zona Florida, apa a fost comparată cu cea dintr-o baie fierbinte

După recordurile din ultimele săptămâni în ceea ce privește temperatura aerului, a venit rândul oceanelor să înregistreze cifre nemaivăzute, cu consecințe grave pentru sănătatea Planetei. Temperatura medie a suprafeței oceanelor lumii a atins, în această săptămână, cel mai ridicat nivel din istorie, 20,96 grade Celsius, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Cifra este doar cu puțin mai mare decât recordul precedent, de 20,95 de grade Celsius, stabilit în 2016, însă are o însemnătate ridicată, după cum spun specialiștii. În plus, ei susțin că urmează valuri marine de căldură și că recordul ar putea fi doborât din nou în primăvara anului 2024, pentru că cele mai mari temperaturi ale apei oceanice se înregistrează în martie.

Temperatura Oceanului Planetar a atins valori record

Săptămâna trecută, Marea Mediterană a înregistrat cea mai ridicată temperatură la suprafață din istorie, 28,71 grade Celsius. Iar apele din jurul Golfului Florida aveau temperaturi maxime de peste 38 de grade Celsius, o valoare asemănată cu "cele dintr-o cadă fierbinte", potrivit Euronews.com. Și este de așteptat doborârea recordului mondial.

Administrația Națională Americană a Oceanelor și Atmosferei (NOAA) a raportat, de asemenea, vinerea trecută, că Atlanticul de Nord ar putea întregistra cea mai mare temperatură pe care a avut-o vreodată. Recordul precedent l-a stabilit în septembrie 2022.

IPCC (Grupul Interguvernamental al Experților în Schimbările Climatice) spune că valurile de căldură marine și-au dublat frecvența între 1982 și 2016. Din anii 1980, ele au devenit, de asemenea, mai lungi și mai intense.

Experții avertizează că acest lucru ar putea avea consecințe devastatoare pentru sănătatea planetei.

Ce efect are încălzirea oceanelor lumii?

Atlanticul de Nord începe, de obicei, să se încălzească în martie, după iarnă și atinge apogeul în septembrie. Însă recordurile au fost doborâte încontinuu începând cu aprilie 2023.

Temperatura medie globală a suprafeței mărilor și oceanelor a fost "cu mult peste" valorile observate anterior în această perioadă a anului, potrivit C3S. Serviciul de schimbări climatice spune că temperaturile ridicate de la suprafața mării au contribuit la doborârea altui record, și anume că această lună iulie a fost cea mai caldă din istorie, în întreaga lume.

Iar temperaturile ridicate sunt influențate, în mare parte, și de fenomenul El Nino. Acest fenomen se întâmplă atunci când apa caldă de la suprafața Pacificului de Sud crește temperatura globală. Până acum, actualul El Nino este încă slab, ceea ce înseamnă că temperaturile oceanelor vor crește și mai mult pe măsură ce acest fenomen se dezvoltă.

Însă toate aceste schimbări climatice se datorează și activității antropice.

"Cu cât ardem mai mulți combustibili fosili, cu atât excesul de căldură va fi eliberat de oceane, ceea ce înseamnă că va dura mai mult pentru a le stabiliza și a le aduce înapoi unde erau", a declarat Dr. Samantha Burgess, de la C3S, citată de BBC.

Oceanele joacă un rol important în reglarea climei Pământului. Ele absorb căldura, influențează modelele meteorologice și acționează ca un absorbant al amprentei de dioxid de carbon. Dar, pe măsură ce apele lor se încălzesc, devin mai puțin eficiente în a îndeplini acest rol, ceea ce duce la o creștere a cantității acestui gaz cu efect de seră în atmosferă.

Calota glaciară se topește, de asemenea, pe măsură ce apele se încălzesc, crescând mult nivelul mării și oceanului. Astfel, cresc și șansele de fenomene extreme, precum uragane, cicloane, furtuni.

Oceanele mai fierbinți influențează, de asemenea, și viața marină. Balenele și unele specii de pești se deplasează în ape mai reci, ceea ce perturbă lanțul trofic. Temperaturile record pun în pericol și recifele de corali, mai ales pe cele de pe coasta Floridei, care se confruntă acum cu o amenințare severă de albire din cauza valului de căldură marin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE