Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul Garanție-Returnare va demara la 30 noiembrie. Aparatele nu vor fi prezente în toate magazinele

Au mai rămas mai puțin de două luni până când sistemul garanție-returnare va trebui implementat în toată țara.

Prin acest program, care va demara de la 30 noiembrie, vom putea să ne recuperăm garanția de 50 de bani dată pentru ambalajele de sticlă, plastic, sau metal.

Asta, în condițiile în care România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea.

Aparatele vor fi prezente doar în magazinele în care există spațiul necesar. Experții de mediu spun că în timp acest sistem ar putea să evolueze astfel încât să permită să aducem aici și astfel de ambalaje precum sticlele de șampon, conservele sau chiar și borcanele.

Până atunci, România rămâne cu o rată de reciclare foarte scăzută de doar 11%, pe când media europeană ajunge la aproape 50%.

Chiar și cu implementarea acestui sistem, experții de mediu spun că rata noastră de reciclare va crește cu doar 5-10% lucru care nu ne va aduce aproape de ținta de 55% impusă de Uniunea Europeană până în 2025.

În total, vor fi 17 centre la nivel național, incluzându-l pe cel de la Bonțida, județul Cluj. În aceste centre RetuRO, în calitate de administrator SGR, va transporta ambalajele de băuturi colectate de la cei aproximativ 80.000 de comercianți.

Ambalajele vor fi numărate și sortate pentru a fi transportate, apoi, către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosita la producția de noi ambalaje de băuturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE