Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Incendiile din Grecia: 18 cadavre carbonizate găsite într-o pădure distrusă de flăcări. Jurnalist din Atena: „Cetățenii se simt abandonați”

22/08/2023 , 18:20

Jurnalist din Atena: Situația din zona respectivă este foarte, foarte complicată. Cetățenii se simt abandonați

Un jurnalist din Atena a vorbit la Euronews România despre situația din Grecia.

Alina Dicu, jurnalist din Atena: „Se încearcă, în primul rând, într-un fel sau altul, să se afle cine sunt acei migranți. Vă dați seama, e o operațiune foarte complicată. Cel mai probabil, au ars și actele, în cazul în care aveau. Deocamdată, numărul lor nu este sigur. Ceea ce avem în acest moment este un număr de 18 persoane, sunt date oficiale, dar e posibil ca numărul lor să crească”.

„Ieri, a fost evacuat un spital”.

„Situația e din ce în ce mai complicată și starea de neliniște, în toată Grecia, începe să fie din ce în ce mai intensă”.

„Cetățenii din zona respectivă se simt abandonați. Simt că Guvernul nu intervine, că nu sunt ajutați și pur și simplu, singurul lucru pe care îl au de făcut este să stea, să aștepte mesajul pe telefon Evacuați zona”.

„Sunt oameni foarte nemulțumiți, atât de modul de intervenție, de faptul că nu se fac proceduri de prevenție. Într-adevăr, relieful Greciei nu ajută foarte mult atunci când izbucnește un incendiu. Vorbim de păduri de conifere care ard mult, care sunt în zone deluroase, e greu să intervii cu pompieri. Cu toate acestea, există extrem de multe lipsuri în dotarea pompierilor, lipsuri care au fost sesizate cu foarte mult timp în urmă, deci s-ar fi putut preveni o astfel de situație”.

Potrivit informațiilor recente furnizate de jurnalistă, 40 de cetățeni greci aflați pe o plajă au fost salvați în ultimul moment.

Alina Dicu, jurnalist din Atena: „În zona respectivă, Evros, s-a întâmplat. Nici nu sunt sigură că era o plajă organizată, doar că erau în zona mării și nu mai puteau să plece de acolo și singura variantă de evacuare a fost pe mare”.

Știrea inițială. 18 cadavre carbonizate au fost găsite în pădurea Dadia din Evros, nord-estul Greciei, potrivit serviciului de pompieri, citat de Euronews Grecia. În acea parte a țării sunt incendii devastatoare. În Grecia intervin și pompieri români, trimiși special acolo să ajute.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Brigăzii de Pompieri, Yannis Artopoios, cadavrele ar fi ale unor migranți, deoarece niciun cetățean grec nu a fost dat dispărut în urma incendiilor de acolo. O anchetă este în curs. Totodată, continuă și căutările în întreaga zonă distrusă de foc.

Incendiile din Alexandroupolis, care fac ravagii de câteva zile, au afectat și rezervația naturală Dadia, una dintre cele mai importante zone protejate din Europa, a mai declarat Yannis Artopoios. Peste 200 de pompieri intervin acolo, inclusiv cu avioane și elicoptere.

Luni, un cioban în vârstă a fost, de asemenea, găsit mort în regiunea Boeotia, potrivit Euronews. În total, în ultimele 24 de ore, sunt 20 de decese, potrivit ultimelor informații. Doi pompieri au fost răniți. De asemenea, zeci de pacienți au fost evacuați luni dintr-un spital din portul Alexandroupolis.

Mai jos, imagini din apropierea orașului Alexandroupolis, regiunea Evros.

Sursa foto: AP

VEZI GALERIA
5 imagini

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE