Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendiul din Tenerife a fost provocat, potrivit autorităților. 6% din suprafața Insulelor Canare, distrusă de foc

În insulele Canare, incendiile de vegetație nu contenesc de câteva zile, chiar dacă sunt ținute sub control. Îmbunătățirea condițiilor meteorologice i-a ajutat pe pompieri să facă progrese în Tenerife, potrivit AP. Însă președintele regional al arhipelagului, Fernando Clavijo, a declarat că poliția confirmă că focul "a fost declanșat în mod deliberat". Acesta susține că poliția a deschis trei linii de anchetă, dar nu a spus dacă au existat arestări.

Serviciile de urgență din arhipelagul Canare au declarat că 11.600 de hectare de pădure au ars și peste 12.000 de oameni au fost evacuați. Asta înseamnă 6% din suprafața acestor insule.

Incendiul din insulele Canare a fost declanșat de cineva

Deși incendiul din nord-est este destul de departe de principalele zone turistice, care se află în sud-vest, guvernatorul regional Rosa Davila a ordonat evacuarea unui hotel administrat de stat, aflat în parcul național Vulcanul Teide, în centrul Tenerife, la aproximativ 50 de kilometri de zona de incendiu.

Până acum, nu au fost raportate victime și nici răniți, iar pompierii au reușit să țină flăcările departe de casele oamenilor, deși accesul este dificil, din cauza zonei montane, care esta abruptă și stâncoasă. Pentru stingerea incendiilor, au fost dislocați peste 400 de pompieri și soldați, precum și 23 de elicoptere și avioane cu apă.

Totodată, autoritățile au precizat că incendiile flanchează 11 zone orășenești, iar calitatea aerului din 19 zone este scăzută și au îndemnat oamenii să rămână în case și să poarte măști dacă ies afară.

În 2022, 40% din incendiile din spațiul UE au avut loc în Spania

Potrivit Serviciului European de Informare privind Incendiile de Vegetație, Spania se află în fruntea listei țărilor UE afectate, cu 75.000 de hectare arse în acest an, înaintea Italiei și a Greciei. Luna trecută, peste 2.000 de persoane au fost evacuate în urma unui incendiu pe insula La Palma, care a afectat aproximativ 4.500 de hectare. În 2022, din incendiile care au ars aproximativ 800.000 de hectare în UE, 40% au avut loc în Spania.

Arhipelagul Canare, format din șapte insule, este situate în sud-vestul Spaniei continentale și în largul coastei de nord-vest a Africii.

Spania continentală este lovită, de duminică, de un alt val de căldură, care va ține până joi, iar temperaturile vor crește până la 40 de grade Celsius.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE