Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezastrul din Tenerife, surprins LIVE la Euronews România de turiștii români

Incendiile din insulele Canare au fost filmate și de turiștii români aflați în vacanță, în Spania. În zona Tenerife, un român a discutat cu Euronews și a arătat în direct flăcările care se vedeau chiar din balconul locuinței unde era cazat. Acesta a dat detalii despre modul în care turiștii au fost informați de autorități.

Incendiile din Tenerife, filmate din balcon de turiștii români

Adrian Boicu, turist român în Tenerife: "În spatele meu a început incendiul acum 48 de ore, se vede foarte mult fum, iar noaptea se văd flăcările. Sunt cazat la 10 km nord de Candelaria, e un orășel nu departe de capitală, 10-15 minute. Momentan, nu am schimbat nimic, suntem mai vigilenți, urmărim ce se întâmplă, știrile și informațiile venite pe canale oficiale și încercăm să acționăm în funcție de ce apare pe parcurs.

Momentan, noi nu ne simțim în pericol aici unde ne aflăm, chiar dacă se vede pădurea cum arde, încercăm să nu ne pierdem cu firea. Sunt prima dată în Tenerife. Din ce am citit, ei au spus că nu au mai fost aici incendii de asemenea amploare în ultimii 40 de ani.

Vă arăt pe geam cum se vede fumul. Aici e o situație mai ciudată din cauza reliefului, în sensul că vulcanul Teide crează o barieră și norii de obicei stau deasupra Candelariei. Iar în momentul de față, chiar și fumul stă deasupra Candelariei, nu poate pleca nicăieri, nici măcar nu bate vântul, e o stare înghețată, nu mișcă nimic. Vântul bate de la nord la sud, iar în sud întâlnește vulcanul Teide și niște munți destul de înalți, de peste 2.000 de metri.

Acum, unde suntem noi cazați, sunt 26 de grade, așa a fost toată ziua, mai răcoroasă. Dar de mâine se anunță din nou caniculă, fix chestia care îngrijora autoritățile locale, iar ei au spus că au o portiță de 48 de ore să stingă incendiul, petru că, în momentul în care va veni canicula, se va agrava".

Românii din insulele Canare susțin că nu se simt în pericol

În insulele Canare se află și rezidenți români, printre care și doamna Ionescu. Aceasta a povestit că totul a decurs extrem de rapid.

"Ieri dimineață mergeam spre aeroportul din nord, aflasem deja prin alertă pe telefon că este un incendiu în Arafo. Când eu mă aflam în România, acum trei săptămâni, a mai fost un incendiu în Arafo, dar mai mic. Am întrebat repede o prietenă care este medic în Tenerife și are casa acolo și a zis că nu este niciun pericol. Nu este nici astăzi. Dar s-au speriat, pentru că sunt foarte aproape, s-au construit case la o altitudine destul de mare și acolo primii au fost evacuați și au primit instructaj.

Ieri, până la 8.30, nu era urma foarte mare, dar la 5 dupăamiază, când ne-am întors din Santa Cruz, am rămas foarte uimite pe autostradă, era ceva impresionant. Astăzi e mai rău, pentru că s-a dus spre partea de nord, iar vântul nu se poate controla, nici ei nu-și explică cum este acest fenomen, pentru că mereu au experiențe cu aceste incendii. În 2010 am prins unul foarte mare în Granadilla, dar nu ca acesta. Noi suntem mereu informați, oamenii sunt avertizați, au venit trupe d ela unități militare, avem 17 avioane care acum lucrează.

De la ora 18 sunt închise toate drumurile pentru parcul național Teide, au fost evacuați 500 de câini dintr-un refugiu, de aseară, iar ei fac apel să-i adoptăm. Multă solidaritate vedem între persoanele evacuate. Eu locuiesc în Adeje, în sud. În Adeje, Arona, în partea de sud, s-au stabilit mulți români. Nici cei care sunt în Santa Cruz și văd flăcările de la balcon nu au de ce să se teamă. Totul este foarte sus, în munte, unde sunt pini. Au luat măsuri de precauție din cauza fumului. Acum toți circulăm, nu s-a întrerupt nimic, totul e sus, la altitudine, unde sunt aceste sate", a spus doamna Ionescu.

Cu toate acestea, oficialitățile susțin că incendiul este sub control, iar satele din care a fost evacuată populația se află la altitudine, în timp ce celelalte localități nu se află în pericol. Sofia Ramos Gonzales, care este ofițer de presă la primăria din Candelaria, a dat detalii în direct la Euronews, în cadrul emisiunii Vocile care contează.

Sofia Ramos Gonzalez, ofițer de presă la primăria din Candelaria: "Da, sigur (n.r.: focul scapă de sub control), aici în Candelaria, este ora 8 seara și focul nu este deloc sub control. Mai mulți vecini din municipalitatea Arafo și Candelaria au fost evacuați, iar muncipalitate din Rosario este sub foc serios. E o situație dificilă, dar acum, în Candelaria, avem un adăpost, dar pe insulă avem patru adăposturi în aceste localități, iar 83 de oameni sunt deja acolo. În total, 3.069 de oameni rămân acasă, e foarte dificil. Accesul în parcul Teide a fost închis, iar 370 de soldați ajută. Nu există risc de evacuare, este sub control și se lucrează pentru a se evita această situație. Aici, în Candelaria, este sub control, dar suntem îngrijorați de evoluția situației.

Astăzi, președintele a spus că comunicarea cu sectorul de turism este făcută constant, e în siguranță acum. Eu mă simt în siguranță pentru că am încredere în toți profesioniștii care lucrează aici zi și noapte. Chiar și casa mea e foarte aproape de foc, îl văd de la fereastră, este într-adevăr puțin înfricoșător, dar am încredere în munca lor. În cazul meu, mă simt în siguranță. Vecinii mei sunt foarte îngrijorați. În ultimele două zile, a fost greu pentru mine. Vom afla de la Guvern un raport și o să aflăm care este situația.

Eu locuiesc în Candelaria. Da (n.r.: se gândește să se mute), am vorbit cu membri ai familiei să stau la ei dacă e cazul, dar deocamdată primăria ne-a spus să stăm calmi că nu este nevoie, situația este sub control. Dar ne facem bagajele dacă e nevoie. Avem o muncă foarte bună de comunicare, lucrăm pe rețelele de social-media și pe site-urile oficiale, comunicăm o dată la două ore ce se discută, putem primi întrebări. Sunt aceste ședințe de comunicare cu Guvernul, sunt videoconferințe, deci, ca jurnalist, pot spune că există o bună comunicare. Comunicăm cu companiile electrice și nu s-a întâmplat nicio problemă."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE