Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Peste 100 de morți în incendiile din Hawaii. Președintele Biden anunță că va ajunge acolo ”cât de curând posibil”

Bilanţul victimelor cauzate de incendiul care aproape a devastat un oraş pe insula Maui depăşeşte acum 100 de morţi, a anunţat marţi guvernatorul arhipelagului american Hawaii, Josh Green.

16/08/2023 , 08:01

101 morți, în incendiul din Hawaii

Numărul persoanelor care au murit în incendiul din Hawaii a ajuns la 101 persoane, este anunțul făcut de guvernatorul arhipelagului american Hawaii, Josh Green.

"S-au pierdut 101 de vieţi", a spus el într-o intervenţie televizată. Oraşul Lahaina, pe coasta de vest a insulei Maui, a fost cuprins de flăcări aproape complet. Mii de clădiri sunt distruse şi multe au fost reduse la un simplu morman de cenuşă.

Fosta capitală a regatului Hawaii, care avea 12.000 de locuitori, îşi numără morţii, iar autorităţile au avertizat deja că bilanţul victimelor ar putea creşte considerabil în următoarele zile.

Rudele persoanelor dispărute sunt sfătuite să facă un test ADN pentru a ajuta la identificarea cadavrelor, care sunt adesea de nerecunoscut.

16/08/2023 , 08:01

Preşedintele american Joe Biden va merge în Hawaii ''cât mai curând posibil''

Joe Biden, aflat în vizită în Wisconsin (nord), a vorbit la începutul discursului despre aceste incendii, cele mai devastatoare din ultimul secol în Statele Unite.

"Eu şi soţia mea Jill (Biden) vom merge în Hawaii cât mai curând posibil", a spus el, precizând: "Vreau să mă asigur că nu vom perturba operaţiunile de ajutor".

O vizită prezidenţială este complexă din punct de vedere al logisticii şi securităţii şi necesită mobilizarea a numeroase resurse locale.

Preşedintele Biden a spus că a vorbit de mai multe ori cu guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, şi a amintit că a semnat imediat o declaraţie de dezastru natural.

"Este un mod complicat de a spune că tot ceea ce veţi avea nevoie, veţi primi" în ceea ce priveşte asistenţa federală de urgenţă, a spus el.

Joe Biden a fost criticat de opoziţia republicană pentru răspunsul său considerat insuficient sau chiar indiferent la acest dezastru major din arhipelagul american.

13/08/2023 , 13:05

93 de morți, în Hawaii. Autoritățile spun că efortul de a număra pierderile este abia la început

Bilanțul incendiilor de vegetație din Hawaii a ajuns la 93 de morți, arată cele mai recente informații. Este „cel mai mare dezastru natural din istoria statului”, potrivit autorităților de acolo.

În timp ce bilanțul morților în urma incendiilor din Hawaii a mai crescut, autoritățile spun că efortul de a număra pierderile - de orice fel - este abia la început, potrivit AP.

Este deja cel mai grav incendiu de vegetație din SUA din ultimul secol, potrivit sursei menționate mai sus.

Șeful Poliției din Maui, John Pelletier, spune că încă sunt căutate persoane și că bilanțul celor morți ar putea fi și mai mare, așa cum au anunțat autoritățile încă de la început. În plus, el a menționat că nimeni nu știe „cu adevărat dimensiunea dezastrului, încă”.

În continuare, autoritățile scotocesc prin peisajul cenușiu lăsat de incendiul care a ras de pe fața pământului orașul Lahaina. Echipele de intervenție au marcat ruinele caselor cu un „X” portocaliu aprins pentru a înregistra o căutare inițială și cu „HR” când au găsit rămășițe umane.

Pelletier a mai declarat că identificarea morților este foarte dificilă: „Ridicăm rămășițele și acestea se destramă...”, a precizat șeful Poliției din Maui.

„Cu siguranță, cel mai grav dezastru natural cu care Hawaii s-a confruntat vreodată”, a remarcat sâmbătă guvernatorul Josh Green.

„Nu putem decât să așteptăm și să-i sprijinim pe cei care au supraviețuit. Obiectivul nostru acum este să reunim oamenii atunci când putem și să le oferim locuințe și asistență medicală, iar apoi să ne întoarcem la reconstrucția orașului”.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sursa foto: Profimedia

Știrea inițială. Focul a nimicit aproape în totalitate Lahaina, orașul istoric și odinioară vibrant din Maui, Hawaii.

„Va fi nevoie de mulți ani pentru a reconstrui Lahaina”, a declarat Josh Green, guvernatorul statului american, potrivit Euronews.

„Este atât de şocant, de bulversant”, le-a declarat jurnaliştilor viceguvernatorul statului Hawaii, Sylvia Luke.

La acest moment, datele transmise de comitatul Maui arată că numărul morților a ajuns la 89, iar oficialii avertizează că bilanțul ar putea crește. Echipele de căutare și salvare se extind în speranța de a găsi supraviețuitori. Pe lângă cei care și-au pierdut persoane dragi, sunt mii de oameni care nu mai au un acoperiș deasupra capului.

Imaginile sunt dezolante. Este cel mai mare dezastru natural din istoria statului, depășindu-l pe cel provocat de un tsunami, care a ucis 61 de oameni pe Insula Mare din Hawaii, în 1960.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursa foto: Profimedia

Oficialii încearcă să stabilească acum cum de s-a răspândit atât de rapid incendiul în istoricul oraș-stațiune, potrivit Reuters. De asemenea, cauza izbucnirii este încă în curs de investigare. Totodată, au loc noi evacuări în jurul orașului Kaanapali, care este periculos de aproape de flăcări.

Joe Biden a declarat joi stare de dezastru natural în Hawaii, ceea ce va permite deblocarea unui ajutor federal semnificativ pentru arhipelagul american, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Acţiunea preşedintelui pune la dispoziţie fonduri federale pentru persoanele afectate din comitatul Maui”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat.

Deblocarea fondurilor va permite finanţarea eforturilor de ajutor de urgenţă şi de reconstrucţie a insulei, unde oraşul turistic Lahaina a fost aproape distrus. Lahaina atrăgea în fiecare an două milioane de turiști, adică aproape 80% din vizitatorii insulei Maui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE