Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hawaii: Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt

Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a început să erupă pentru prima dată în aproape patru decenii, au anunțat luni autoritățile.

Lava, acumulată în vârful vulcanului

Erupția a început duminică seara târziu în caldera (n. red. vechi crater vulcanic de mari dimensiuni) de la vârful vulcanului de pe Insula Mare, a declarat U.S. Geological Survey. La începutul zilei de luni, fluxurile de lavă au fost cuprinse în zona de vârf și nu amenințau comunitățile din apropiere.

Oamenii de ştiinţă spun că vânturile locale pot să transporte gaze şi cenuşă spre baza vulcanului.

„Cu toate acestea, fluxurile de lavă din regiunea de vârf sunt vizibile din Kona. În prezent, nu există niciun indiciu privind o migrare a erupției într-o zonă de rift", a precizat un representant al Observatorului Vulcanic din Hawaii. O zonă de rift este acolo unde muntele se despică, roca este fisurată și relativ slabă și este mai ușor pentru magmă să iasă la suprafață.

Au fost deschise adăposturi

Cât timp va erupe vulcanul și dacă ar putea provoca curgerea lavei către zonele populate ale insulei este imposibil de prezis, a declarat Miel Corbett, un purtător de cuvânt al USGS, potrivit AP.

Chiar dacă a precizat că nu există niciun indiciu că lava ar fi ieșit din vârf, agenția de apărare civilă a declarat că a deschis adăposturi în Kailua-Kona și Pahala, deoarece a primit rapoarte despre persoane care s-au autoevacuat de-a lungul coastei sudice a Kona.

Mauna Loa este unul dintre cei cinci vulcani care formează împreună Insula Mare din Hawaii, care este cea mai sudică insulă din arhipelagul Hawaii.

Mauna Loa, care se ridică la 4.169 de metri deasupra nivelului mării, este vecinul mult mai mare al vulcanului Kilauea, care a erupt într-un cartier rezidențial și a distrus 700 de case în 2018. Unele dintre pantele sale sunt mult mai abrupte decât ale lui Kilauea, astfel încât, atunci când erupe, lava sa poate curge mult mai repede.

În timpul unei erupții din 1950, lava muntelui a parcurs 24 de kilometri până la ocean în mai puțin de trei ore.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE