Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendiile de vegetație din Hawaii iau amploare. Cel puțin 50 de oameni au murit. A fost decretată starea de dezastru

Zeci de persoane au murit în incendiile de vegetație devastatoare produse în Hawaii, potrivit Euronews. Flăcările sunt alimentate de vântul adus de uraganul Dora.

11/08/2023 , 09:35

Sute de oameni, evacuați din cauza incendiilor de vegetație din Hawaii

Cel puțin 53 de persoane au murit din cauza incendiilor de vegetație în insula Maui, iar autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește. Focul a distrus 1.000 de locuințe în stațiunea Lahaina, iar oficialii din Hawaii spun că reconstrucția va dura mai mulți ani și va costa miliarde de dolari, conform agenției Reuters.

Josh Green, guvernatorul statului american Hawaii, a afirmat că este cel mai grav dezastru natural din istoria regiunii, în condițiile în care mii de oameni au rămas fără locuințe.

"Va fi nevoie de mulți ani pentru a reconstrui Lahaina", a declarat Green.

VEZI GALERIA
7 imagini

Autoritățile au luat măsuri pentru ca sinistrații să poată fi adăpostiți în hoteluri și alte unități de cazare închiriate.

Stațiunea Lahaina din Hawaii atrage în fiecare an două milioane de turiști, adică aproape 80% din vizitatorii insulei Maui.

Mii de turiști și localnici au fost evacuați din vestul insulei Maui, care are o populație de aproximativ 166.000 de persoane. Unii dintre oameni s-au refugiat pe insula Oahu.

10/08/2023 , 22:20

Preşedintele Joe Biden declară stare de dezastru în Hawaii

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi stare de dezastru natural în Hawaii, unde incendiile de vegetaţie au distrus un oraş de pe insula Maui şi au provocat moartea a cel puţin 36 de persoane, ceea ce va permite deblocarea unui ajutor federal semnificativ pentru arhipelagul american, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Acţiunea preşedintelui pune la dispoziţie fonduri federale pentru persoanele afectate din comitatul Maui", a afirmat Casa Albă într-un comunicat.

Deblocarea fondurilor va permite finanţarea eforturilor de ajutor de urgenţă şi de reconstrucţie a insulei, unde oraşul turistic Lahaina, capitala Regatului Hawaii în secolul al XIX-lea, a fost aproape distrus.

Oraşul turistic Lahaina, de pe coasta vestică a Maui, a fost practic redus la cenuşă. Acest oraş istoric a fost distrus, le-a declarat jurnaliştilor viceguvernatorul statului Hawaii, Sylvia Luke.

"Este atât de şocant, de bulversant", a mai spus ea.

Incendiile de vegetație, alimentate de vânturile puternice ale uraganului Dora, care a trecut mult mai la sud, au mistuit insula Maui, lăsând în urmă autovehicule arse pe străzile cândva aglomerate și multe mormane de moloz fumegând în locul unor clădiri istorice. Flăcările s-au extins pe tot parcursul nopții, forțând adulți și copii să se scufunde în ocean pentru a se pune în siguranță, potrivit Euronews.

Oficialii au declarat că, la acest moment, 271 de structuri imobiliare au fost avariate sau distruse și că zeci de persoane au fost rănite. Sunt cel puțin 36 de morți.

Totodată, mii de oameni au fost evacuați forțat din locuințele lor de pe insula Maui, cea de-a doua insulă ca suprafață a arhipelagului și statului american Hawaii.

Orașul istoric Lahaina a fost acoperit de un fum negru. Peste 200 de clădiri istorice, magazine și case au ars. Condițiile meteo nefavorabile au îngreunat misiunea pompierilor și au ținut elicopterele militare la sol ore la rând.

Richie Olsten, director de operațiuni Air Maui Helicopters: „Ne așteptam să vedem clădiri arse și unele pagube, dar nu eram pregătiți pentru așa ceva. Zona arată ca după bombardament, ca o zonă incendiată în urma unui război”.

„Sunt sute de case distruse până la pământ. Secțiunea istorică a orașului este distrusă. Toate clădirile istorice, Lahaina a fost capitala întregului Hawaii, au dispărut. Chiar și bărcile din port au ars, au dispărut. Întreaga stradă principală din Lahaina, toate magazinele au dispărut”.

Turiștii de pe insula Maui au fost sfătuiți să plece cât mai repede, dar din cauza incendiilor, traficul aerian a fost perturbat. Astfel, peste două mii de oameni s-au adunat pe cel mai mare aeroport de pe insulă.

„Este înfricoșător să vezi un incendiu puternic de pădure care se răspândește, nu am mai trăit așa ceva”. 

„Urma să mergem în Grecia în această vară, dar ne-am anulat vacanța din cauza incendiilor de vegetație de acolo. Nu am mai mers în Grecia, am venit aici, dar și aici au izbucnit incendii de vegetație”.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de condițiile meteo. Uraganul Dora, care a trecut mai la sud, a provocat rafale de aproape 100 de kilometri pe oră. Vremea a provocat și pene de curent care au afectat 13 mii de localnici și turiști de pe insula Maui. În sudul insulei, nu mai funcționează rețelele de telefonie mobilă.

Kenneth S. Hara, Departamentul de Stat al Apărării din Hawaii: „Din cauza vântului puternic, nu am putut interveni cu elicoptere cu apă. De exemplu, elicopterele militare pot zbura dacă vântul bate cu viteza de 48 de kilometri pe oră. Vântul a bătut cu o viteză mult mai mare”.

Cauzele incendiilor de vegetație nu au fost încă stabilite. Este însă clar că focul s-a extins atât de repede din cauza vegetației uscate.

Erica Fleishman, directorul Institutului de cercetare a schimbărilor climatice din Oregon: „Avem vegetație uscată. E nevoie de o scânteie ca vegetația să se aprindă și ca incendiul să se extindă. Schimbările climatice din mai multe părți ale lumii, temperaturile mai ridicate și, în unele cazuri, modificarea tiparelor de precipitații sporesc apariția vegetației uscate”.

Meteorologii anunță că vântul va mai scădea din intensitate în următoarele zile, dar nu se anunță precipitații. Astfel, pericolul nu a trecut. Totodată, va fi nevoie de un efort colosal ca localnicii să-și recupereze pagubele, a anunțat guvernatorul statului Hawaii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE