Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendii în cinci țări europene. În Spania este și alertă de caniculă

Mai multe țări din sudul Europei continuă să se confrunte cu incendii de vegetație din cauza temperaturilor ridicate și a vântului. Spania este în alertă de caniculă și de incendii, la fel și Portugalia.

În sudul Italiei, în Sardinia, pompierii se luptă cu flăcările în mai multe localități. În Cipru și în Grecia, autoritățile sunt în alertă și le cer oamenilor să fie atenți și precauți.

Italia, Spania, Portugalia Grecia și Cipru se confruntă cu incendii de vegetație

Un incendiu a izbucnit în Sardinia, în sudul Italiei, unde peste 50 de focuri erau active, iar vântul puternic a făcut ca ele să se răspândească rapid. Autoritățile locale spun că situația este dramatică, în ciuda desfășurării mai multor echipaje de pompieri. Guvernul italian pregătește legi mai dure pentru cei oamenii care se dovedesc răspunzători de incendii de vegetație.

În Grecia, localnicii și turiștii sunt îndemnați să fie atenţi cu focul deschis şi la scânteile provocate de flăcări. În prezent, apar zeci de noi incendii în fiecare zi, dar majoritatea pot fi ținute sub control. Multe fie au fost provocate intenţionat, fie din cauza neglijenţei. De exemplu, cauza poate fi o ţigară aprinsă aruncată, sau grătar în aer liber, după acuză autoritățile.

În Spania, aproximativ tot teritoriul din Andaluzia și Extremadura, dar și sudul zonei Castilla-La Mancha se află sub alertă roșie de risc de incendii. Iar codul portocaliu predomină în aproape toate celelalte regiuni. Până acum, peste 70.000 de hectare au ars în Spania, în această vară.

Tot în peninsula iberică, în Portugalia, pompierii au aruncat cu așa-zisele bombe de apă, iar autoritățile au declarat alertă maximă pentru incendii, pentru că temperaturile ridicate și vântul pot produce noi incendii. August este cea mai călduroasă lună în Portugalia.

În Cipru, pompierii s-au luptat cu focul într-un incendiu de proporţii, la nord-vest de oraşul-port Limassol. Israelul şi Libanul şi-au oferit ajutorul, conștienți că incendiul ar putea afecta grav insula. Focul a fost stins, dar au ars mai mulți kilometri, iar flăcările au distrus mai mulți kilometri pătraţi de pădure.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE