Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Cod roșu de caniculă în Portugalia. Peste un milion de oameni vor sta în soare, la liturghie

Publicat de: Oana Stoica

Lisabona se află sub cod roșu de caniculă. În capitala Portugaliei termometrele ar putea atinge 41 de grade Celsius.

Agenţia de meteorologie IPMA a emis pentru acest weekend un cod roşu care vizează Lisabona între orele 10:00 şi 18.00 ca urmare a "persistenţei unor temperaturi extrem de ridicate", scrie Agerpres.

Peste un million de oameni vor fi afară

Valul de căldură lovește în ultima zi în care Papa Francisc vizitează această țară.

Papa Francisc a sosit miercuri la Lisabona în cadrul vizitei sale în Portugalia dedicată Zilei Mondiale a Tineretului (ZMJ), o adunare la care participă sute de mii de catolici şi care se desfăşoară o dată la trei ani într-un alt oraş. Evenimentul se va încheia cu o liturghie papală, duminică.

Liturghia de duminică va dura două ore, de la 9:00 la 11:00. Slujba urmează să fi oficiată în Parque Tejo, pe malul fluviului Tejo, o zonă deschisă, lipsită de umbră, la eveniment fiind aşteptate peste un milion de persoane, conform autorităţilor.

Participanţii la ZMJ au primit ce au organizatorii au denumit "trusa pelerinului", care include o pălărie şi o sticlă de apă reutilizabilă.

IPMA a anunţat că temperaturile ar putea atinge sâmbătă 36 de grade Celsius şi chiar 38 de grade Celsius la Fatima şi Lisabona.

August este de obicei cea mai călduroasă lună a anului în Portugalia. Cea mai ridicată temperatură medie înregistrată în august la Lisabona a fost de 28 de grade Celsius.

Vremea extremă din iulie a făcut ravagii pe întreaga planetă, cu temperaturi record în China, Statele Unite şi unele zone din sudul Europei, provocând incendii, penurie de apă şi o creştere a numărului de cazuri de spitalizări asociate căldurii.

Portugalia se află în alertă maximă pentru incendii, peste 500 de pompieri luptându-se cu flăcările care au izbucnit vineri după-amiază într-o zonă împădurită din districtul Castelo Branco din centrul ţării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE