Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turismul din Spania, afectat de caniculă. Un număr tot mai mare de turiști preferă destinații mai răcoroase, precum Cehia

Valul de caniculă care afectează sudul Europei își pune amprenta asupra turismului în Spania. Asta pentru că destinațiile din nordul Europei devin o alternativă pentru turiștii care doresc să evite temperaturile ridicate. Autoritățile din domeniul turismului din Spania încearcă să ia măsuri pentru a-i atrage pe turiști să vină în țară.

Care sunt recomandările specialiștilor pentru turiști?

În ciuda caniculei din Europa, unii turiști încă îndrăznesc să înfrunte temperaturile pe străzi. Este vorba despre miile de oameni care vizitează Spania în aceste zile.

Turist: ”Sunt din California, locuiesc lângă plajă, așa că... E cald acolo, dar e mult mai cald aici.”

Specialiștii recomandă turiștilor să se adăpostească de caniculă și în orele de vârf să viziteze muzeele unde temperatura este mai scăzută. Cu episoade de căldură extremă din ce în ce mai frecvente, mai intense și mai prelungite, schimbările climatice amenință una dintre principalele resurse ale Spaniei: turismul.

Jaime Velázquez, jurnalist Euronews: ”În mod tradițional, turiștii aleg sudul Europei pentru soare și pentru temperaturile ridicate, dar în ultimul indice de percepție a climei, vizitatorii din Grecia, Spania și Franța și-au exprimat nemulțumirea din cauza căldurii care le-a depășit toate așteptările.”

Numărul turiștilor a scăzut deja

Potrivit datelor Comisiei Europene pentru turism, numărul de persoane care se estimează că vor călători în regiunea mediteraneeană în perioada iunie-noiembrie a scăzut deja cu 10% față de anul trecut.

Miguel Mirones, președinte al Institutului spaniol pentru calitatea turismului: ”Oamenii așteaptă până în ultimul moment să vadă nu unde va ploua, ci unde vor avea loc aceste temperaturi extreme, pentru a se putea adapta.”

Peste 71 de milioane de turiști din toate colțurile lumii au vizitat Spania în 2022, potrivit ministrul Turismului, Reyes Maroto, citat de Reuters. Numărul turiștilor a fost sub cel din 2019, când 83,5 milioane de persoane au vizitat Spania, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE).

Destinații estivale noi și neașteptate sunt în creștere, cum ar fi Marea Britanie, Danemarca sau Cehia. Iar în Spania, regiunile nordice, care sunt ferite de căldura extremă.

Miguel Mirones, președinte al Institutului spaniol pentru calitatea turismului: ”Oamenii sosesc și spun că, pe lângă faptul că se bucură de destinație, vin să se odihnească, pentru că vor să găsească un loc cu răcoare.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE