Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lux cu un buget redus? Explorați coasta turcoaz a Turciei în această vară

Puteți avea o vacanță de lux în Bodrum fără să plătiți prea mult. De pe vârful traseului de drumeție Leleg din Turcia poți să privești linia de coastă împădurită și densă care coboară abrupt în Marea Egee.

Acesta este Bodrum, pe coasta de vest a țării, o peninsulă care se desprinde de continent.

Stațiunea a reușit să atragă turiștii de la Saint Tropez și Coasta Amalfitană datorită apelor sale clare și albastre, orașelor vechi vopsite în alb și mâncării somptuoase.

Iată cum puteți avea o vacanță de lux în Bodrum fără să plătiți prea mult.

Pentru a evita perioada aglomerată și căldura toridă, puteți vizita această zonă primăvara sau toamna.

Ce să faci în Bodrum: hammam turcesc și izvoare termale

Începeți-vă viața temporară de sultan experimentând cultura balneară a Turciei. În jurul orașului Bodrum, puteți găsi unități care oferă un hammam la prețuri rezonabile, care vă va face să vă simțiți ca și când ați plăti un milion de dolari pentru servicii.

Exfolierea tradițională turcească presupune să stai întins pe o lespede de piatră în timp ce ești masat cu o cârpă exfoliantă și stropit cu apă caldă. Pielea ta va fi moale ca a unui bebeluș după aceea.

Pentru o experiență DIY, mergeți la Karaada (Insula Neagră), unde veți găsi o peșteră cu o piscină termală sulfuroasă și nămol portocaliu care hidratează pielea, potrivit Euronews Travel.

Ce să faci în Bodrum: Drumeții și sporturi nautice

Dacă doriți ceva mai activ, încercați traseele șerpuite de-a lungul crestelor bătute de vânt ale peninsulei Bodrum.

Pe măsură ce urcați, timpul se derulează în trecut, ducându-vă prin ruinele unor orașe antice construite de lelegi, primii locuitori ai regiunii de acum aproximativ 2700-3000 de ani.

Mustafa Demir, vicepreședinte al consiliului regional de turism din Bodrum, conduce o inițiativă de încurajare a unui turism mai activ și bazat pe natură în această destinație tipic "fly and flop". Pe lângă un nou traseu de drumeții în Bodrum, se promovează ciclismul montan, raftingul și navigația.

Acest turism alternativ câștigă teren - Zelenski a făcut câteva dintre traseele pline de verdeață din Bodrum la începutul mandatului său de premier.

Ce să vezi în Bodrum: Un amfiteatru antic și orașe de coastă

Peninsula are o mulțime de activități și pentru iubitorii de cultură. Dacă clipiți, s-ar putea să ratați Teatrul de pe marginea drumului de la Halicarnassus, în timp ce treceți cu autobuzul spre Bodrum.

Datând din secolul al IV-lea î.Hr. și renovat în anii 1990, locul semicircular găzduiește și acum concerte și evenimente culturale și are o capacitate de 10.000 de spectatori.

Din centrul orașului Bodrum, puteți ajunge și pe jos la ruinele uneia dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Mausoleul de la Halicarnassus a fost un mormânt construit între anii 353 și 350 î.Hr. pentru Mausolus, conducătorul Cariei.

Coloane colosale și fragmente de capiteluri zac acum împrăștiate printre tufișuri, dar un mic muzeu oferă o idee despre splendoarea sa originală.

Pentru a vizita unele dintre satele de pe coastă, faceți o plimbare cu mașina sau urcați-vă pe o barcă cu vele. Clădirile cu două etaje, cu var alb, au aerul unei insule grecești (Kos se află la doar 30 de minute cu feribotul), deși sunt puțin mai rudimentare.

Vizitați Yalikavak pentru hoteluri de tip boutique și suveniruri artizanale sau Gumbet pentru viața de noapte.

Unde și ce să mănânci în Bodrum: Raki și meze

Capcanele pentru turiști din orașul Bodrum sunt la orice pas și îi tentează pe cei care vor prânzul cu vedere la mare, așa că renunțați la masa instagramabilă și mergeți în partea rezidențială a orașului.

Aici veți găsi restaurante fără pretenții, precum Kısmet Lokantası, care servesc preparate tipice din bucătăria turcească și din Bodrum.

Certificat de Asociația Slow Food, Kısmet Lokantası este un restaurant aerisit, plin de lumină, deschis pe toate laturile și umbrit de copaci înfloriți.

Este un restaurant cu autoservire care oferă feluri de mâncare principale fierbinți, cum ar fi capră cu ierburi și condimente și pui într-un sos bogat de roșii. Le puteți însoți cu o gamă de sortimente meze, cum ar fi iaurt cremos și vinete prăjite, salată de salcâm sau verdețuri locale gătite la aburi, cum ar fi frunze de purpură.

Copiați-i pe localnici și sorbiți raki diluat pe tot parcursul mesei. Dacă lichiorul înțepător cu aromă de anason nu vă atrage, vinurile emergente din Turcia se potrivesc perfect cu peștele proaspăt prins și cu farfuriile abundente de meze.

Pentru o gustare de după-amiază, opriți-vă la o brutărie precum Taș Fırın (chiar în josul drumului de la mausoleu), al cărei cuptor pe lemne produce produse de patiserie umplute cu brânză și baklava lipicioasă.

Chiar în centrul orașului vechi, răcoriți-vă în Han, o curte ascunsă care a fost cândva un caravanserai din secolul al XVIII-lea. Acum are o cafenea în aer liber cu shisha și ateliere artizanale sub arcade.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE