Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sagrada Familia, neîncăpătoare pentru turiști. Milioane de oameni trec pragul catedralei în fiecare an

În sudul Europei, lăcașurile de cult încearcă să găsească modalități de a găzdui credincioșii care vin să se roage, precum și milioanele de vizitatori din toate colțurile lumii. Este și cazul Bazilicii Sagrada Familia din Barcelona, care încearcă să îi primească și pe localnici pentru slujbe, dar și pe turiștii care vin în număr tot mai mare.  

Milioane de turiști se adună aici pentru a vizita basilica emblematică a orașului. Vizitatorii stau la coadă pentru a asista la o slujbă de duminică dimineața. Sfânta Liturghie are loc în partea principală a capodoperei arhitectului modernist Antoni Gaudí, unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa.

Esteve Camp Sala, președinte consorțiului de construcție, Sagrada Familia: ”Este inevitabil. Nu putem face discriminări între cei care vin pentru devoțiune sau pentru turism. Biserica este deschisă. Și atâta timp cât respectă ceremonia de celebrare și nu deranjează, pot face ce vor.”

Josep Maria Turull, rector al bazilicii și parohiei Sagrada Familia: ”Oamenii pot trăi ceea ce Gaudi a vrut, și anume experiența unică de a participa la misterul Euharistiei. Chiar și cei care nu sunt credincioși sau nu știu prea multe despre ea. Este cu adevărat o experiență unică. Și aș vrea să invit pe toată lumea să participe, chiar și pe localnici. Pentru că poți simți, aproape fizic, intensitatea misterului pe care îl celebrăm.”

Numărul mare de turiști naște controverse 

Unii enoriași însă nu văd cu ochi buni numărul mare de turiști. 

Hortensia Burgos, enoriașă locală: ”Sunt foarte imparțială când vine vorba de acest lucru. Dar ceea ce se întâmplă este că, în timpul dimineții, sunt mult prea mulți oameni aici. Și asta îi poate deranja pe unii oameni. Iar pe alții nu.”

Turiștii, în schimb, sunt încântați că pot admira opera lui Gaudi. 

Antonio Reineri, turist italian: ”Am petrecut doi ani, mai mult sau mai puțin, blocați acasă. Desigur, poate exista o oarecare confuzie cu atâția oameni în jur. Toți vin împreună în același timp. Dar, pe de altă parte, a călători face bine inimii și sufletului."

Steven O'Toole, turist american: ”Cred că ar trebui ca accesul să fie acordat în primul rând oamenilor din zonă. Dar faceți o treabă minunată, evident, și pentru turiști. Este o asemenea atracție încât trebuie să fie foarte greu să mulțumești toate părțile.”

Turiștii trebuie să plătească o taxă de cel puțin 26 de euro pentru a vizita basilica, turnurile sale și muzeul. Anul trecut, 3,7 milioane de turiști au explorat arhitectura modernistă impresionantă și vitraliile fascinante ale Sagrada Familia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE