Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania vrea să combată supraturismul. Măsurile impuse de autoritățile spaniole turiștilor

Publicat de: Mirabela Vasile

Spania este cunoscută pentru plajele sale cu nisip alb, drumurile interesante și priveliștile uluitoare.

Din păcate, aceste peisaje frumoase sunt amenințate de „invazie” din partea a mii de turiști. Potrivit unui sondaj realizat de Eco-union, un ONG de ecologiști, 16 milioane de vizitatori ajung în parcurile naționale din Spania în fiecare an - o creștere de 77% în ultimele două decenii.

„În majoritatea parcurilor naționale din Spania, situațiile de aglomerări de vizitatori apar în anumite perioade ale anului. S-au intensificat în ariile protejate în general în ultimii ani.”, avertizează organizația.

Pentru a proteja aceste locuri naturale, multe regiuni spaniole au impus limite și restricții pentru vizitatori. Dacă plănuiți să vizitați una dintre aceste locații uimitoare, iată ce trebuie să știți.

Ce destinații turistice spaniole limitează vizitatorii

Majoritatea parcurilor naționale din Spania impun unele restricții asupra vizitatorilor care sosesc.

Parcul Național Doñana, Andaluzia

Renumit pentru zonele umede și „covorul roz” de flamingo, acest parc național restricționează vizitatorii zilnici pe mai multe rute populare - de exemplu, doar 886 de persoane sunt permise pe zi pe rutele de la Huelva la El Acebuche și El Rocío.

Pentru a vă ocupa locul, puteți rezerva un tur ghidat online prin intermediul mai multor site-uri web diferite.. Dacă doriți să explorați parcul pe cont propriu, puteți să meargă pe cărările de pe faleză din jurul celor cinci centre de vizitatori.

Parcul Național Martimo-Terrestre de Cabrera, Insulele Baleare

Acest parc marin - cel mai mare din Spania - acoperă 908 kilometri pătrați. În mare parte oceanic, se mândrește și cu arhipelagul Cabrera. Pentru a preveni supraturismul, vizitatorii de pe bărci trebuie să solicite un permis și pot opri doar în două locații specificate. Scufundarile sunt strict limitate.

Parcul Național Muntele Teide, Tenerife

Este cel mai mare și cel mai vechi dintre parcurile naționale din Insulele Canare. Este, de asemenea, una dintre cele mai populare, cu 15 milioane de vizitatori pe an. Dacă doriți să urcați pe vulcanul său antic, rezervați în avans aici - doar 200 de persoane pe zi sunt permise pe ultima porțiune de potecă până la vârful Teide.

Parcul Național Sierra de Guadarrama, Madrid

Piscinele verzi din La Charca Verde reprezintă un loc uimitor și popular. Confruntându-se cu eroziunea solului și perturbarea faunei, autoritatea parcului național a limitat numărul de vizitatori zilnici în mașini la 270.

Parcul Natural Urbasa

Râul Urederra are apă turcoaz și cascade. Cu toate acestea, accesul la sursa râului este acum limitat la 500 de vehicule pe zi.

Cum limitează Spania turismul?

Parcurile naționale nu sunt singurele destinații din Spania care impun restricții turiștilor.

Spania este a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța. Turismul este un pilon important al economiei - dar crește și prețurile pentru localnici, făcând orașele extrem de scumpe.

Pentru a contracara impactul supraturismului, Barcelona percepe o taxă turistică, vizitatorii trebuie să dea 3 euro pentru un sejur de peste 12 ore și 1 euro pentru un sejur de mai puțin de 12 ore. Aceste costuri - împreună cu o taxă suplimentară existentă de 1,75 euro - sunt de obicei adăugate la prețul rezervării de croaziere sau hoteluri.

La începutul acestui an, autoritățile au anunțat o taxă specifică pentru croazieră pentru a ajuta la reducerea poluării pe care o aduc aceste nave gigantice.

În iunie, unul dintre cele mai populare cartiere de petreceri din Mallorca - Playa de Palma - a interzis accesul în restaurante persoanelor care poartă tricouri de fotbal. Făcea parte dintr-un cod vestimentar mai elaborat, menit să descurajeze persoanele care au obiceiul să se îmbete.

Această nouă restricție completează lista regulilor existente care limitează așa-numitul „turism în exces”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE