Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc a vorbit cu victimele abuzate sexual de clerici și a criticat superiorii bisericii

Papa Francisc a declarat că Biserica Catolică are nevoie de o purificare umilă și continuă, pentru a face față durerii victimelor abuzate sexual de clerici. Suveranul Pontif s-a întâlnit în particular cu victimele, în prima zi a vizitei sale în Portugalia.

Papa Francisc i-a criticat pe superiorii bisericii catolice din țară, pentru modul în care au gestionat situația victimelor abuzate sexual de clerici, după întâlnirea cu supraviețuitorii abuzurilor. Suveranul Pontif a vorbit despre acest scandal în timpul vizitei la Lisabona, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, sărbătorită de Biserica Catolică.

Papa Francisc: "Ea (n. red. detașarea credincioșilor de biserică) este adesea accentuată de dezamăgirea și furia cu care unii oameni privesc biserica, uneori din cauza slabei noastre acțiuni și a scandalurilor care i-au pătat fața și care ne cheamă la o umilă și continuă purificare, începând cu strigătul de durere al victimelor, care trebuie întotdeauna acceptate și ascultate."

După discursul său, Papa Francisc a vorbit în particular cu 13 victime ale abuzurilor, timp de mai bine de o oră.

Vizita papei vine după ce un grup de experți angajat de episcopii portughezi a anunțat că preoții și alți membri ai personalului bisericesc ar fi abuzat mii de băieți și fete, începând din 1950. După publicarea raportului, episcopii au refuzat inițial să îi retragă din activitate pe prelații identificați.

Aceasta este cea de-a patra Zi Mondială a Tineretului la care participă Papa Francisc. Festivalul catolic a fost inițiat de Sfântul Ioan Paul al II-lea în anii 1980, pentru a atrage tinerii mai aproape de Biserică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE