Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zece ani de când Francisc a devenit Papă. Argentinienii speră că Suveranul Pontif va reveni cât mai curând în țară

Din ziua în care a fost ales, acum 10 ani, Papa Francisc a fost diferit de predecesorii săi. A fi primul pontif roman din America Latină și primul care s-a numit după Sfântul Francisc de Assisi au fost câteva dintre primele semne ale schimbării pe care avea să le producă în Biserică.

Reformele și cuvintele sale cu tâlc, cu privire la schimbările climatice și sărăcie l-au făcut să se remarce, în presa din întreaga lume.

La zece ani după ce argentinianul Jorge Bergoglio a devenit Papa Francisc, un grup de susținători ai săi a ținut să marcheze aniversarea la o catedrală catolică. Conaționalii săi așteaptă în continuare ca Suveranul Pontif să se întoarcă în Argentina, având în vedere că de când a ieșit învingător în conclav, Papa Francisc nu a mai apucat să-și viziteze țara natală.

Argentinienii sunt mândri că unul dintre ei a devenit capul bisericii catolice, așa că au ieșit cu miile în stradă, în fața catedralei „Nuestra Señora de Luján” pentru a marca un deceniu de papalitate a lui Francisc. Și spun că îl așteaptă de atunci să facă o vizită oficială în țara unde s-a născut.

Bărbat: Visez la opt sau zece milioane de oameni în stradă, visez la venirea Papei Francisc în Argentina.

Femeie: Trebuie să-i cerem lui Dumnezeu să ne ajute cu vizita Papei în Argentina. Ar fi cel mai bun cadou pentru noi.

Însă lucrurile nu sunt simple, spune chiar biograful Papei Francisc.

Sergio Rubin, biograf autorizat al Papei Francisc: Problema vizitei Papei în Argentina este un subiect mult discutat. Pentru că el nu a venit în primele luni (ale papalității sale), atunci această problemă a devenit complicată. Aici a căzut victimă a diviziunilor (politice n.r.) în mod clar și cred că a avut o recomandare de la Vatican că spiritele erau foarte încinse (pentru a călători în Argentina n.r.).

Argentinienii îl suspectează pe Papa Francisc de simpatii față de ambele curente politice din țară, deși nu a susținut deschis niciunul dintre ele. Unii spun că este apropiat de peroniștii conduși de fosta președintă Cristina Fernández de Kirchner. Alții susțin că îl simpatizează pe fostul președinte de centru-dreapta Mauricio Macri.

Cardinalul Jorge Bergoglio a plecat din Argentina în februarie 2013 ca să participe la conclavul care, pe 13 martie, l-a ales succesor al lui Benedict al XVI-lea.

Astfel a devenit primul latino-american care conduce Biserica Catolică.

Viața Papei Francisc

Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) s-a născut la 17 decembrie 1936, în capitala argentiniană, Buenos Aires, într-o familie de italieni. Tatăl său, Mario Bergoglio, a fost contabil, iar mama sa, Regina Sivori, se ocupa de casă şi de creşterea celor cinci copii pe care îi aveau, transmite Agerpres.

A obţinut diploma de licenţă ca tehnician chimist, apoi a ales să devină preot, urmând seminarul diecezan. Pe 11 martie 1958 a intrat în noviciat în Societatea lui Iisus (Ordinul Iezuit). Şi-a completat studiile umaniste în Chile, iar în 1963, după ce s-a întors în Argentina, şi-a dat licenţa în filosofie la Colegiul San José din San Miguel.

După retragerea papei Benedict, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost ales papă la conclavul din 2013, luându-şi numele de Francisc, primul papă din Ordinul iezuiţilor şi din America Latină.

Papa s-a asigurat de întreținerea relațiilor cu lumea islamică, devenind primul papă care a vizitat Irakul.

Vizita în România

În perioada 31 mai - 2 iunie 2019, papa Francisc s-a aflat în România, în cea de-a 30-a călătorie apostolică din pontificatul său.

Papa a confirmat că dacă se va retrage, va alege titlul de 'Episcop emerit al Romei' - nu 'Papă emerit' - şi nu va locui nici în Argentina sa natală, nici la Vatican, ci la Roma", potrivit Catholica.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE