Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vara extremelor în Europa: Continetul e lovit de ploi torențiale, inundații și incendii de vegetație violente

Puține țări europene au scăpat de vremea extremă care se răspândește pe întreg continentul. Incendiile de vegetație au făcut ravagii în cea mai mare parte a Europei de Vest și în zona mediteraneană, în timp ce inundațiile și ploile torențiale au afectat țările din Europa Centrală, inclusiv Croația, Austria și Republica Cehă.

Se crede că o combinație între schimbările climatice și fenomenul meteorologic global El Niño contribuie la aceste fenomene meteorologice extreme.

El Niño apare atunci când apele oceanice devin mult mai calde decât de obicei. Potrivit OMM, este foarte probabil să continue la această intensitate sau mai mare până la sfârșitul anului 2023.

Inundațiile provoacă haos în toată Europa Centrală

Germania, Austria, Ungaria, Slovenia, Republica Cehă și Georgia sunt doar câteva dintre țările care au fost afectate de ploi torențiale și inundații extreme în ultimele săptămâni și luni.

În acest sfârșit de săptămână, Slovenia a fost lovită de ploi cât o lună de zile în doar 24 de ore. Aceasta a provocat trei decese și pagube estimate la 500 de milioane de euro.

În Austria, precipitații abundente au afectat Carintia și Stiria, în timp ce în Ungaria, Dunărea și-a ieșit din matcă.

În pofida propriilor probleme legate de condițiile meteorologice extreme, guvernul ungar a fost de acord să ajute Georgia cu ajutoare de urgență, după ce o alunecare de teren cauzată de ploile excesive a ucis 18 persoane în stațiunea montană Shovi.

Incendiile de vegetație provoacă evacuări în masă în Europa de Est și în Marea Mediterană

În timp ce unele țări se confruntă cu inundații fără precedent, altele se luptă cu focul.

Temperaturile record de pe întregul continent au dus la izbucnirea unor incendii de vegetație din centrul Portugaliei până la Atena. Valurile de caniculă au stabilit noi recorduri de temperatură pe uscat și pe mare, iar în multe țări au fost emise alerte de temperaturi periculos de ridicate.

În regiunea nord-estică a Cataloniei, incendiile au ars cel puțin 500 de hectare de teren și peste 130 de persoane au fost evacuate. În acest weekend, flăcările s-au extins spre granița cu Franța, ceea ce a făcut ca mulți locuitori din orașele și satele locale catalane să fie nevoiți să își părăsească locuințele. Se crede că flăcările au acoperit o distanță de 600 de terenuri de fotbal în 24 de ore și au dus la pierderea energiei electrice în 4.000 de locuințe.

Se așteaptă ca temperaturile să ajungă până la 43 de grade Celsius în sudul Spaniei și în centrul și sudul Portugaliei în zilele următoare, ceea ce provoacă îngrijorarea că vor apărea și alte incendii.

Până în prezent, aproximativ 70.000 de hectare de teren au fost arse de flăcări în țară - considerabil mai puțin decât cele 300.000 de hectare de anul trecut, un record.

Între timp, în Portugalia, țara vecină, peste 1.000 de pompieri și 12 avioane de bombardament cu apă au fost desfășurate în regiunile centrale și sudice pentru a face față incendiilor declanșate de vremea extrem de caldă.

Nici Grecia, locul preferat pentru vacanța de vară, nu a scăpat de vremea extremă. Mii de persoane au fost evacuate după ce mai multe incendii au izbucnit pe multe dintre insulele sale.

Între 10 și 20% din Rodos a ars și până la 20.000 de locuitori și turiști au fost nevoiți să plece în timp ce flăcările au cuprins satele de pe litoral Kiotari, Gennadi, Pefki, Lindos, Lardos și Kalathos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE