Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Davos 2024. Schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese până în 2050 - raport

Un raport publicat marţi la Davos, în Elveţia, trage un semnal de alarmă asupra viitorului planetei. Conform acestuia, schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese în următoarele decenii. Mai mult, raportul vorbește bolile grave şi costurile ridicate pentru sistemele sanitare.

Cel mai mare risc este reprezentat de inundaţii, potrivit raportului comun al Forumului Economic Mondial (WEF), care se desfășoară la Davos în această perioadă, şi al firmei de consultanţă Oliver Wyman.

Cei care au întocmit studiul au analizat şase consecinţe principale ale schimbărilor climatice:

  • inundaţii
  • secete
  • valuri de căldură
  • furtuni tropicale
  • incendii de pădure
  • creşterea nivelului mării.

Cu cât va crește temperatura medie

Studiul se bazează pe scenariul mediu referitor la creşterea temperaturilor până în 2100 al Grupului interguvernamental de experţi asupra evoluţiei climei (GIEC, respectiv IPCC, conform abrevierii din limba engleză) al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Conform datelor, acest scenariu estimează o creştere a temperaturii medii cu 2,7 grade Celsius.

O altă concluzie a raportului arată că schimbările climatice ar putea provoca până la 14,5 milioane de decese în întreaga lume până în 2050 şi o povară a costurilor suplimentare în valoare totală de 1,1 trilioane de dolari pentru sistemele sanitare, scrie Agerpres.

Regiunea Asia-Pacific, cea mai afectată de inundații

Unul dintre cele mai mari pericole, inundațiile, ar putea provoca aproximativ 8,5 milioane de morţi până în 2050. Și asta nu în mod direct, ci şi indirect, prin afectarea culturilor agricole, sporirea riscului de boli infecţioase şi creşterea umidităţii, ceea ce poate conduce la probleme respiratorii.

Regiunea Asia-Pacific, cu zonele sale de coastă cu populații foarte mari, va fi probabil cea mai afectată.

Cei care au întocmit studiul se aşteaptă la a doua cea mai mare rată a mortalităţii, de 3,2 milioane de decese, din cauza secetei. Se va ajunge la asta ca efecte pe termen lung ale scăderii calităţii apei şi a solurilor mai puţin fertile în cazul mortalităţii infantile.

Riscurile cele mai mari în domeniul sănătății

Raportul mai estimează, de asemenea, că va exista o creştere a numărului cazurilor de îmbolnăvire şi de invaliditate profesională. Temperaturile în urcare ar putea determina răspândirea semnificativă a ţânţarilor, ceea ce va face ca numărul cazurilor de malarie, febră dengue şi infecţii cu Zika să fie mai frecvente în Europa şi Statele Unite.

Conform studiului, regiunile din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia ar urma să fie cele mai afectate de consecinţele schimbărilor climatice asupra sănătăţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE