Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul orașelor europene care s-au adaptat cel mai bine la valurile puternice de căldură

O mare parte din Europa încă se zguduie din cauza efectelor arzătoare ale valului de căldură. Aceste evenimente meteorologice extreme devin din ce în ce mai mari și mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice.

În special, pentru țările occidentale, această problemă este o viziune destul de înfricoșătoare asupra viitorului.

Pe de altă parte, zilele cu temperaturi record au arătat cât de prost echipate sunt orașele pentru a face față la temperaturi de plus 40°C. În schimb, ne-au făcut să apreciem și mai mult lucrurile simple: străzile mărginite de copaci, parcurile înfrunzite.

Așa numitele „insule de căldură urbană ” sunt orașele mari. Acestea devin mult mai fierbinți decât alte părți ale țării, deoarece căldura este prinsă între clădirile înalte, absorbită de asfalt și beton. Astfel sunt necesare câteva măsuri inovatoare pentru a răci aceste zone.

Topul orașelor din Europa care sunt pregătite pentru caniculă

Viena

Viena este cel mai locuibil oraș din lume la o, conform celui mai recent Global Liveability Index de la Economist Intelligence Unit.

Are un punctaj ridicat și în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice, deoarece capitala austriacă a creat pentru prima dată un plan climatic în 1999, iar în 2018 a devenit unul dintre primele orașe din Europa care a stabilit o strategie de identificare și combatere a căldurii urbane.

Când căldura devine prea copleșitoare, locuitorii pot merge pe străzile care îi vor răcori la propriu cu „averse de ceață”.

De asemenea, a introdus o nouă rețea de trasee pentru biciclete pentru ca locuitorii să abandoneze mașinile care produc căldură (și care sunt și poluante). Mai mult decât atât, administrația s-a angajat să planteze 4.500 de copaci noi în fiecare an.

Frankfurt

Fost câștigător European City of Trees, Frankfurt se descurcă destul de bine când vine vorba de zona verde. Copacii pot reduce temperaturile de la suprafață cu până la 12 °C în timpul verii, potrivit unui studiu recent prin satelit, așa că a avea aproximativ 200.000 dintre arbori în spații publice este o adevărată mână de aur pentru capitalul financiar.

Fiind unul dintre cele mai calde orașe din Germania, a fost necesară și o renovare majoră. Frankfurt are coridoare de ventilație, sau „Luftleitbahnen”: porțiuni de teren unde nu există clădiri înalte sau porțiuni mari de întinderi cu copaci, pentru a atrage aer mai rece din zonele înconjurătoare.

Madridul încă încearcă să facă față caniculei

În Spania sunt așteptate zile toride de vară, până la un punct.Săptămâna trecută, MAdridul și-a egalat recordul de căldură din toate timpurile de 40,7°C - care a fost stabilit abia în august anul trecut. Stația meteo care a înregistrat-o are mai bine de 100 de ani.

Și, în timp ce mediteraneenii și-au adaptat mult timp viața profesională și socială în jurul căldurii, cu programe începute mai devreme și sieste de după-amiază - aceasta nu este o libertate oferită tuturor.

În încercarea de a oferi un minim de confort, Madridul a deschis adăposturi climatice în spații publice cu aer condiționat, cum ar fi biblioteci și centre comunitare și a creat o aplicație pentru a accelera intrarea în piscinele municipale ale orașului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE