Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discuții despre planul de pace al Ucrainei la Davos. Volodimir Zelenski va cere participanților încheierea războiului

Lideri din peste 100 de țări se întâlnesc la Davos în Elveția, la Forumul Mondial. La reuniunea de 5 zile, va ajunge și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski care se va adresa participanților marți. Pe agenda discuțiilor se află și planul de pace al liderului de la Kiev. Diplomații reuniți la Davos cer Chinei și țărilor din BRICS din care fac parte, între altele, Iranul și Rusia, să intervină pentru încheierea războiului din Ucraina.

Ucraina continuă să caute o soluție pentru a pune capăt celor aproape doi ani de război cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski l-a trimis deja la Davos pe șeful său de cabinet, Andrei Yermak să discute un eventual plan de pace durabilă şi justă în Ucraina. În propunere, Kievul anunță că nu va face nicio concesie teritorială Rusiei.

Intervenția Chinei, necesară pentru oprirea războiului

Sasha Vakulina, jurnalist Euronews: ”Reuniunea Anuală a Forumului Economic Mondial a început mai devreme, anul acesta cu o a patra rundă de negocieri privind formula de pace a Ucrainei, inițiate de Elveția și Ucraina. Și, deși, au participat, acum, mai multe țări decât la ultima reuniune din Malta, China nu a participat la întâlnire. L-am întrebat pe Andrei Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei daca Kievul și-a propus să coopteze China la discuții.”

Andrei Yermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski: ”Este important ca toate țările care participă să participe în mod onest și să ajute ca acest război să se încheie și să ajungem la pace. Dar, sunt diferite viziuni, idei, cum să se ajungă la aceasta iar țările au experiențe diferite.”

Premierul chinez conduce delegația ce  participă la Davos, săptămâna aceasta. Ucraina recunoaște că aliatul Rusiei, China trebuie cooptat la discuții pentru ca aceasta să aibă succes.

Sasha Vakulina, jurnalist Euronews: ”Președintele Volodimir Zelenski nu a fost la discuțiile de duminică, dar va sosi la Davos și se va adresa participanților la Forumul Economic Mondial, marți. În aceeași zi cu premierul chinez.”

Forumul Economic Mondial, sub sloganul ”Rebuilding Trust”

La Davos, în Alpii Elvețieni, a început cea de-a 54 a ediție a Forumului Economic Mondial. Printre subiectele care vor fi abordate în acest an se numără: războiul din Ucraina, schimbările climatice sau noutățile tehnologice. Mai mulți lideri de rang înalt, precum premierul Chinei sau secretarul general al NATO, sunt așteptați la eveniment.

Mai multe informații despre evenimentele de la Davos a transmis corespondentul Euronews, Meabh McMahon.

„Întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos este în plină desfășurare. Aici, în Alpii elvețieni, în următoarele zile, mii de delegați din sectorul public și privat se vor reuni pentru a discuta despre o temă majoră și anume redobândirea încrederii. Ca de exemplu, evoluția Inteligenței Artificiale, schimbările climatice, geopolitica sau războiul actual din Ucraina. Acestea sunt câteva dintre subiectele care vor fi abordate în următoarele zile. În centrul atenției se vor afla lideri globali, precum premierul chinez, Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Cu toții vor încerca să găsească răspunsuri la întrebările esențiale și să facă din lumea de astăzi un loc mai bun. Până în prezent, principalele întâlniri care au avut loc aici s-au desfășurat sub formula de pace propusă de președintele Zelensky pentru a găsi o cale de ieșire din război a țării sale. Se speră că ucrainenii vor avea ocazia de a discuta cu chinezii pe marginea acestui subiect, să îi convingă să se alăture proiectului lor și să se asigure că viitorul Ucrainei este unul prosper și pașnic”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE