Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pacienții critică taxa pe boală. Asociațiile de profil cer eliminarea indemnizației de 10% a concediilor pentru bolile cronice și rare

Asociațiile de pacienți doresc eliminarea indemnizației de 10% a concediilor medicale, cel puțin pentru bolnavii cronic. Ei fac parte din categoria persoanelor de risc și ar trebui să fie ajutați de către stat.

De la 1 ianuarie, Guvernul a hotărât să taxeze concediile medicale ale românilor. De exemplu, un pacient cu tuberculoză sau oncologic poate să stea internat în spital, chiar și luni bune. Mai mult, și unii parlamentari doresc eliminarea acestei taxe, însă acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Vasile are 50 de ani. În 2019 s-a îmbolnăvit de tuberculoză. De atunci, se luptă cu boala. Probleme s-au agravat, fiindcă, între timp, corpul său a dezvoltat și o rezistență la antibiotic. Ultimul tratament, cel pe care îl face acum, va dura 18 luni.

Vasile, pacient cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă: Am 38 de zile de internare la Victor Babeș, 84 de zile la Sanatoriu. După aia am aici după 2 septembrie, până pe 9 decembrie, ultima internare aici.

Vasile este singur și nu are cine să-l ajute. Lucrează în construcții și are un salariu de 3.000 de lei brut. Această taxă de 10% înseamnă jumătate din chiria pe o lună, ne-a mărturisit el.

Vasile, pacient cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă: Pe șantier e foarte greu. E greu, nu că-i greu. Pe șantier nu se ține cont că plouă, că ninge, că e cald. Eu stau cu chirie, mă întrețin singur. Nu se gândesc că poate omul ăla nu are și se gândesc să ia bani de la omul ală, 10%. Nu știu, n-am cuvinte.

Dr. Raluca Bobocea, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: Pacientul cu tuberculoză înseamnă pacienții din medii defavorizate, de cele mai multe ori. Dacă ne referim la tuberculoza sensibilă, internarea este în jur de 30 de zile, mai mult sau mai puțin, dacă facem referire la pacientul cu tuberculoză multidrog rezistentă, vorbim de câteva luni.

Până la începutul acestui an, când un angajat era în concediu medical i se opreau doar contribuțiile la asigurările sociale și impozitul pe venit, adică 45% din salariul brut. Începând cu 1 ianuarie, i se mai adaugă o taxă de 10%, care reprezintă Asigurarea Socială de Sănătate.

Paula Rusu, jurnalist: Valoarea concediului medical nu se ridică la valoarea salariului, ci e un procent, 65%, din care urmează să mai ia 10%. Deja sunt bani mai puțini în situația în care o persoană, o familie trece printr-o problemă care consumă bani: pe medicamente, pe analize, pe drumuri la medic.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a solicitat marţi autorităţilor eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale pentru pacienţii cronici şi cu boli rare.

Radu Gănescu, Președintele Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice: Dacă boala vine peste tine, trebuie să îți iei concediu, nu este o opțiune, nu este o alegere și vedem că această strângere de fonduri pentru concediile medicale se face cumva pe pielea pacienților și nu cred că este corect.

Taxarea de 10% a concediilor medicale face parte din așa-zisa ordonanța trenuleț și a fost adoptată de Guvern, la finalul anului trecut. Mai mulți parlamentari doresc eliminarea sau modificarea acestei ordonanțe, însă abia săptămâna viitoare va fi discutată o soluție la nivel oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE