Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reguli stricte în spitale din cauza gripei. În România au fost confirmate peste 9.000 de cazuri în ultima săptămână

E stare de alertă epidemiologică din cauza gripei. Tot mai mulți pacienți ajung la Urgențe cu febră, tuse, dureri în gât și complicații severe. În unele cazuri, medicii au recurs chiar și la măsuri speciale pentru a reduce răspândirea gripei. Intrarea în secții se face numai cu mască și echipament de protecție, iar vizitatorii nu au voie să stea cu pacienții mai mult de 10 minute.

Instaurarea alertei epidemiologice

Este a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de gripă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Am luat decizia instaurării alertei epidemiologice după depășirea pragului epidemic.”

La Constanța, numărul pacienților care se prezintă în camera de garda cu afecțiuni respiratorii este dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceeași situație este și în ceea ce privește numărul de internări.

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: „La Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța mai sunt disponibile doar două paturi pentru pacienții bolnavi de gripă. Pentru a preveni răspândirea virusului, programul de vizită s-a redus de la 30 de minute la doar 10, iar toți cei care vor să îi viziteze pe cei bolnavi trebuie să poarte neapărat echipamentul de protecție.”

Numai în ultima săptămână au fost raportate 476 de cazuri de gripă, aproape o mie de pneumonie și peste 4.700 de cazuri de infecții respiratorii.

Mulți pacienți dezvoltă complicații

Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: „Se face un rulaj destul de mare al pacienților, imediat cum starea generală se îmbunătățește sunt externați cu recomandări  de tratament la domiciliu, astfel încât să putem să facem față afluxului mare de pacienți.”

Mulți dintre pacienții care dezvoltă complicații sunt copii sau persoane în vârstă. După trei zile cu febră puternică, această femeie, cetățean american și -a adus fetița la spital, iar medicii au decis să o interneze pe micuță din cauza complicațiilor care au dus la apariția unei pneumonii.

Femeie: „E un virus puternic, mulți oameni sunt bolnavi, mulți copii.  Ea e mai bine, i-au dat tratament, au externat-o marți, e bine. Câte nopți ați stat în spital?”

Și la cabinetele școlare, prezentările elevilor care se simt rău sunt din ce în ce mai frecvente.

Ionuț Cealera, medic cabinet școlar: „Pacienții, copiii vin pentru febră, dureri în gât, frisoane, dureri musculare, apare nas înfundat, rinoree, pacienții find tineri suportă mai bine această simptomatologie.”

Cadrele medicale recomandă, pe cât posibil, izolarea la apariția primelor semne de boală și contactarea medicului de familie pentru tratament adecvat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE