Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Stare de alertă epidemiologică în România. Rafila: Nu se instituie restricţii

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică în urma înregistrării, timp de trei săptămâni consecutiv, a numărului mare de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii).

"Se numeşte săptămâna epidemică. Au fost două astfel de săptămâni, aceasta este cea de a treia. La fel ca anul trecut. Nu este absolut nimic diferit faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depăşire a pragului epidemic", a precizat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a mai spus că nu s-au instituit niciun fel de restricții.

"Vreau să spun un lucru care să fie extrem de clar de la început pentru toată lumea: nu se instituie niciun fel de restricţii. Nu aş vrea să aud tot felul de speculaţii că introducem restricţii pentru populaţie. Nu are niciun fel de legătură. Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii încât să putem să asigurăm toate resursele necesare. Am încheiat de curând împreună cu doamna secretar de stat Adriana Pistol şi doamna director general Amalia Şerban o teleconferinţă cu directorii direcţiilor de sănătate publică pentru a putea să ne coordonăm activitatea în această perioadă şi să asigurăm resursele necesare pentru controlul acestei situaţii", a explicat Alexandru Rafila.

Autorităţile din România ar putea declara, joi, epidemie de gripă. Decizia va fi luată mâine în funcţie de ultimele date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică în privinţa îmbolnăvirilor.

Ce spun medicii despre situația din spitale și care sunt șansele să fie declarată epidemie de gripă în România

Medicii infecționiști susțin că ar trebui ca mâine să fie declarată epidemie de gripă din cauza numărului foarte mare de cazuri înregistrate în ultima perioadă.

Ca un exemplu, într-un spital din București, zilnic, într-un interval de 24 de ore, vin în jur de 200 de pacienți cu diverse simptome, iar în 7 din 10 cazuri este confirmată gripa. Prin urmare, joi, reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică și cei din Ministerul Sănătății se vor întâlni și vor fi prezentate, totodată, noile date și bilanțul despre situația îmbolnăvirilor, astfel încât să fie luată și o decizie în acest sens. Prin urmare, mâine vom afla dacă va fi declarată sau nu epidemie de gripă în România.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, explica că epidemia este declarată doar în cazul în care există o creștere de cel puțin 20% a numărului de îmbolnăviri în trei săptămâni consecutive, iar în 10% din probele prelevate este confirmată gripa.

În perioada 15-21 ianuarie au fost raportate peste 123.000 de cazuri de gripă, în România.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: „Avem cam 200 de prezentări în 24 de ore. Mă refer și la copii, și la adulți, iar de aici, aproximativ 70% înseamnă infecțiile respiratorii, care de cele mai multe ori sunt virale și înseamnă în primul rând gripă. Aproximativ 20% dintre cei care se prezintă la camera de gardă au nevoie de internare. Fie că sunt forme severe sau deja complicate, fie că sunt pacienți care au factori de risc și au un risc de a dezvolta astfel de complicații”.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași: „Trebuie declarată epidemie de gripă. În momentul de față chiar suntem în epidemie. În momentul de față, în cadrul spitalului, din nouă pacienți care sunt îngrijiți, șase prezintă gripă”.

Ministrul Rafila, despre posibilitatea declarării epidemiei de gripă în România

Săptămâna trecută, ministrul vorbea, de asemenea, într-o intervenție la Euronews România, despre posibilitatea declarării epidemiei de gripă în țara noastră și preciza că în București secțiile de Terapie Intensivă de la Bagdasar și Pantelimon erau ocupate, iar pacienții, redirecționați către alte spitale.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Ne aflăm în creștere. Din nou, un val, să spunem o săptămână epidemică, cu valori medii mai mari decât media ultimilor cinci ani (...). Eu nu spun că este o exclusă (n.r. o epidemie de gripă), nu îmi place să fac astfel de precizări, o să vedem cifrele (...). O creștere consecutivă de trei săptămâni peste media ultimilor cinci ani poate să ducă la o astfel de situație”, preciza acesta, la Euronews.

Totodată, cazurile de rujeolă, în România, se dublaseră săptămâna trecută, iar Rafila spunea că lipsa vaccinării e de vină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE