Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: Rujeola amenință Europa. În țară, cazurile s-au dublat. Ministrul Rafila, la Euronews: Lipsa vaccinării e de vină

Rujeola amenință Europa și Asia Centrală, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Și în România, situația e îngrijorătoare. Numărul cazurilor aproape s-a dublat de la declararea epidemiei, în decembrie anul trecut, și până în prezent. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus în direct la Euronews România că lipsa vaccinării e cauza principală.

Epidemie de rujeolă în România: numărul cazurilor s-a dublat din decembrie și până acum

În Europa și Asia Centrală, numărul cazurilor de rujeolă a crescut de 45 de ori, anul trecut, față de 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Sunt peste 30.000 de cazuri de rujeolă în 40 state. Kazahstan şi Rusia sunt cele mai afectate, cu peste 10.000 de cazuri fiecare. Marea Britanie, țara în care rujeola fusese eradicată până acum cinci ani, are acum o creștere îngrijorătoare. Revenirea acestei boli extrem de contagioase, care poate duce la complicaţii fatale, este atribuită unei scăderi a acoperirii vaccinale, după pandemia de COVID-19.

În România, potrivit statisticilor recente, într-o singură săptămână, s-au înregistrat peste 400 de cazuri noi de rujeolă.

Ministrul Alexandru Rafila, la Euronews România: Cunosc un adolescent cu o formă agresivă de rujeolă. Părinții n-au vrut să-l vaccineze

Organizația Mondială a Sănătății anunță că este important ca măcar 95% dintre copii să fie vaccinaţi, pentru a evita apariția focarelor.

Alexandru Rafila a vorbit în direct la Euronews România despre situația din țară. Rata de vaccinare împotriva pojarului, în România, este pe un trend descendent în ultimul deceniu, iar acest motiv cauzează numărul mare de bolnavi, susține Ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Da, este singurul motiv pentru care avem un număr atât de mare (n.r. de cazuri de rujeolă). Se înregistrează, însă, cazuri de rujeolă în rândul copiilor de diferite vârste care nu au fost vaccinați și, uneori, chiar în cazul adulților care nu au fost vaccinați. Chiar cunosc, recent, un caz de copil mare, de 14 ani, cu o formă severă de rujeolă. Am discutat cu părinții și mi-au spus că au avut o reticență să-l vaccineze, pentru că există o campanie negativă împotriva vaccinării antirujeolice. Acum, regretă”.

„Cred că lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: rujeola sau pojarul e una dintre bolile cele mai transmisibile și ea poate să aibă două consecințe: în primul rând că, dacă nu îți vaccinezi copilul, riscul de a se îmbolnăvi la o vârstă mai mare decât cea la care se îmbolnăvesc, de obicei, copiii și fac forme relativ ușoare, este crescut. În loc să te îmbolnăvești, să zicem, la doi-trei ani, cum se întâmpla pe vremuri când nu exista vaccin, te îmbolnăvești la 14, 16 ani sau la 18 ani, când forma de boală e mult mai gravă sau te îmbolnăvești ca adult și, din nou, forma e foarte gravă la adult. Iar pe de altă parte, cei care se îmbolnăvesc de rujeolă au un risc - unul la 1000 de cazuri ajung să facă o boală foarte gravă, se numește panencefalită sclerozantă subacută. O boală care este, din păcate, mortală, și apare la câțiva ani după infecția cu virusul rujeolic”.

Explicația pentru care rata de vaccinare împotriva rujeolei e tot mai mică, în România

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: O să mai crească numărul de cazuri de pojar

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Pentru că, pe de o parte, epidemiile de rujeolă au scăzut în intensitate sau apar periodic, la intervale de câțiva ani, și oamenii nu își mai fac probleme legate de această boală, o consideră dispărută, și nu este, și se vede mai bine acum decât oricând că acționează foarte serios în tot continentul”.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Pe de altă parte, ce vă spuneam, campaniile negative cu fakenews au fost potențate și de pandemie, pentru că în pandemie antivaccinismul a prins aripi - sigur, legat de vaccinul COVID, dar vă dați seama că lucrul ăsta are un impact și asupra vaccinurilor tradiționale, care se administrează copiilor în cadrul Programului Național de Vaccinare”.

„Sunt măsuri concrete luate deja, avem o campanie media referitoare la utilitatea vaccinării rujeolice. Există informații pe site-ul Ministerului Sănătății, pe site-ul INS, al Direcției de Sănătate Publică. De asemenea, medicii de familie încearcă să recupereze vaccinarea la copiii care nu au fost vaccinați la timp și lucrul ăsta s-a reflectat într-o anumită creștere a acoperirii de vaccinare, dar nu este încă semnificativă ca să ne pună la adăpost”.

„Încet-încet, populația nevaccinată, probabil, se va epuiza sau se va reduce prin îmbolnăvire, din păcate, pentru că vedeți că îmbolnăvirea are consecințe serioase, o altă parte va rămâne neimunizată, iar un alt val epidemic - ulterior - o va afecta și pe ea”, a mai precizat ministrul.

„O să mai crească numărul de cazuri, în mod evident. Dacă azi sunt 3.700, nu vă închipuiți că mâine se va opri creșterea și nu o să mai fie niciun caz. Chestiunea asta scade progresiv pe măsură ce se epuizează masa de copii receptivi la îmbolnăviri”.

Rafila, despre posibilitatea declarării epidemiei de gripă în România

Totodată, în România, e un număr tot mai mare de cazuri de gripă. În București, secțiile de Terapie Intensivă de la Bagdasar și Pantelimon sunt ocupate, iar pacienții sunt redirecționați în alte spitale, susține Rafila.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Ne aflăm în creștere. Din nou, un val, să spunem o săptămână epidemică, cu valori medii mai mari decât media ultimilor cinci ani, dar ceea ce cred este că săptămâna viitoare numărul de cazuri va începe să scadă. Avem un decalaj de circa două, trei săptămâni față de sezonul anterior. Eu nu spun că este o exclusă (n.r. o epidemie de gripă), nu îmi place să fac astfel de precizări, o să vedem cifrele de săptămâna viitoare. O creștere consecutivă de trei săptămâni peste media ultimilor cinci ani poate să ducă la o astfel de situație”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE