Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vaccinările copiilor sunt în scădere. OMS: ”Aceasta este o alertă roșie pentru sănătatea copiilor”

Numai în primele două luni ale anului 2022, cazurile raportate de rujeolă - o boală extrem de contagioasă, dar care poate fi prevenită prin vaccinare - au crescut cu 80% la nivel mondial.

Imunizarea, alături de anestezie, antisepsie și antibiotice, - au fost catalogate ca fiind unul dintre cele patru mari progrese ale medicinei din ultimii 200 de ani. Cursa pentru vaccinurile COVID-19 a fost un imbold puternic care a aratat cât de mari sunt beneficiile vaccinării.

Teama de a contracta COVID-19 a determinat, de asemenea, unele familii să amâne vaccinarea copiilor lor, iar resursele care ar fi fost altfel dedicate programelor de imunizare de rutină au fost folosite pentru a răspunde pandemiei. Ca urmare, peste 25 de milioane de copii au cel puțin un vaccin în minus numai în 2021, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

"Aceasta este o alertă roșie pentru sănătatea copiilor. Asistăm la cea mai mare scădere susținută a imunizării copiilor din ultima generație. Consecințele vor fi măsurate în vieți", a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF, într-un comunicat.

Săptămâna aceasta, OMS a anunțat "The Big Catch-up", o inițiativă globală pentru a inversa acest declin, în colaborare cu UNICEF, Vaccine Alliance și Fundația Bill & Melinda Gates, precum și cu alți parteneri din domeniul sănătății, potrivit Euronews Next.

O scădere globală a vaccinării, dar cum se compară țările europene?

Se estimează că patru milioane de decese la nivel mondial sunt evitate în fiecare an datorită vaccinării copiilor, iar peste 50 de milioane de decese ar putea fi prevenite între 2021 și 2030. Numai vaccinurile împotriva rujeolei ar putea salva aproape 19 milioane de vieți.

La nivel mondial, în primele două luni ale anului 2022, cazurile de rujeolă raportate au crescut cu 80%, potrivit OMS. Între timp, rubeola este principala cauză a malformațiilor congenitale care pot fi prevenite prin vaccinare.

În 2021, un număr record de aproape 40 de milioane de copii la nivel mondial au ratat o doză de vaccin care implică rujeolă. În Franța, de exemplu, vaccinarea împotriva acestei boli extrem de contagioase a scăzut cu 10 la sută.

Procentul de copii vaccinați împotriva rujeolei în Regiunea Europeană a OMS

Ratele de vaccinare împotriva rujeolei în Europa au avut o tendință de creștere de când au fost disponibile primele date, în 1982. Pe atunci, doar 69,4% dintre copii erau vaccinați împotriva acestei boli virale, față de 94,2% în 2020.

Cu toate acestea, dacă ne uităm mai atent la curba de după 2018, înainte ca pandemia de coronavirus să lovească, devine evidentă o scădere de aproape un punct procentual. Ratele de vaccinare au trecut de la 95,5 la sută în 2018 la 94,2 la sută în 2020. Poate părea o scădere mică, dar, la momentul respectiv, OMS a avertizat că aceasta a expus 117 milioane de copii la riscul de infectare.

Nouă țări din UE (Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia, Slovacia) au făcut obligatorie vaccinarea împotriva oreionului, a rubeolei și a rubeolei.

Interesant este că, pe întregul continent, țările cu rate de vaccinare aproape perfecte nu sunt tocmai cele care au făcut vaccinul obligatoriu. Doar în Portugalia, Luxemburg și Ungaria, 99 la sută dintre copii sunt vaccinați împotriva tuturor celor trei boli. Acestea sunt urmate îndeaproape de Andorra, Letonia și Spania.

Țara cu cele mai slabe rate de vaccinare din Europa este Muntenegru. Doar 24% dintre copii sunt vaccinați împotriva rujeolei, iar 42% împotriva rubeolei și oreionului. Aceste rate sunt mult mai mici decât în orice altă țară de pe continent.

Acest caz merită să fie analizat. Țara are cea mai mică rată de vaccinare din Europa în general, conform datelor OMS. Dar acest lucru nu a fost întotdeauna așa.

Dacă ne uităm la evoluția ratelor de vaccinare pentru rujeolă, de exemplu, apare o imagine ciudată: țara se descurca mult mai bine în urmă cu peste un deceniu. În 2012, 90 % dintre copii erau vaccinați, față de 24 % în 2020.

Țările din Europa de Est rămân în urmă

Dacă analizăm aceste rate de vaccinare în ansamblu, devine evident că țările din Europa de Est tind să se afle în jumătatea inferioară a listei.

"Ce este în neregulă cu Europa de Est? Într-un cuvânt: dezinformarea", au scris Mitchell A. Orenstein și Kristen Ghodsee, ambii profesori de studii rusești și est-europene la Universitatea din Pennsylvania, în Project Syndicate.

"Regiunea este inundată de ea, o moștenire a prăbușirii încrederii publice în instituțiile guvernamentale după comunism. Teorii febrile ale conspirației au cuprins aceste țări precum umbra coronavirusului".

De cealaltă parte a spectrului, Portugalia a înregistrat în mod istoric rate ridicate de vaccinare, iar populația sa a fost în mod tradițional bine dispusă față de vaccinuri. În 2021, țara a avut chiar cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19 din lume.

Vaccinarea, o piatră de temelie a sănătății publice

"Vaccinarea este o piatră de temelie a sănătății publice", a afirmat OMS într-o declarație recentă care marchează Săptămâna Europeană a Imunizării. "Fiecare doză din calendarul național de imunizare al unei țări este programată pentru a crea sau susține protecția împotriva uneia sau mai multor boli".

Scăderea bruscă post-pandemică a imunizării a urmat "aproape un deceniu de progres stagnant", a avertizat Kate O'Brien, managerul OMS pentru vaccinuri.

Inițiativa "Big Catch-up" a OMS speră acum să crească ratele de vaccinare, să consolideze sistemele naționale de sănătate și, în cele din urmă, să salveze vieți.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) îndeamnă, de asemenea, factorii de decizie politică să elimine "decalajul de vaccinare" care afectează în special refugiații, imigranții și solicitanții de azil, care nu sunt monitorizați îndeaproape de sistemele de sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE