Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O persoană din 1.000 moare din cauza rujeolei. Importanța vaccinării, analizată de specialiști

În urmă cu mai bine de o săptămână, în România a fost declarată epidemie de rujeolă, sau pojar, așa cum mai este cunoscută această boală, care apare în special în copilărie. Astfel, specialiștii recomandă vaccinarea copiilor, pentru evitarea pericolelor la care aceștia sunt expuși.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a vorbit la Euronews România despre importanța vaccinării împotriva rujeolei, o boală deosebit de contagioasă.

Importanța vaccinării împotriva rujeolei

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate: "Atunci când vaccinăm, scădem riscul pentru copilul nostru. În lipsa vaccinării, rămânem la mâna hazardului. Îi putem spune hazard sau Dumnezeu, care aruncă niște zaruri.

Poți să ai o formă mai gravă, o formă mai ușoară, depinde și de bagajul și configurașia genetică, de încărcătura virală la care ai fost expus. Atunci când ai 65% din populație vaccinată și 35% nevaccinată, avem parte de focare epidemice și aici se declanșează un întreg domino.

E o încărcare mult mai mare în spitalele de pediatrie decât în mod normal în această perioadă a anului. Poate copilul meu are o bronșită cu un virus sincițial respirator care necesită internare și nu poate să fie internat într-un spital foarte bun, sau este internat într-un spital foarte bun, dar nu are suficienți medici și asistente care să îl ajute pentru că secția este deja supraaglomerată cu copii care sunt internați cu rujeolă. Am dat un exemplu."

Complicațiile care pot rezulta în urma rujeolei

Vaccinul împotriva rujeolei reduce mult complicațiile care pot apărea. Medicii spun că rujeola poate provoca encefalită, care este o infecție a creierului, dar chiar și orbire. Trebuie menționat și că multe boli care pot fi prevenite prin vaccinare pot duce chiar la deces. Astfel, beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile vaccinării, care rămân neglijabile.

Pentru că rujeola este extrem de infecțioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să se facă în procent de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS.

Statistic, una din patru persoane care fac rujeolă are nevoie de internare, iar o persoană din 1.000 moare. Între 2010 și 2018, au fost evitate 23 milioane de decese doar prin vaccinarea împotriva rujeolei.

În general, vaccinarea protejează oamenii împotriva a peste 20 de boli infecțioase grave, precum rujeola, rubeola, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, oreionul, boala pneumococică invazivă sau poliomielita, boli care pun viața în pericol.

La nivel global, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, un milion de cazuri de tuse convulsivă și două milioane de cazuri de tetanos neonatal, după cum precizează Ministerul Sănătății.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE