Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După COVID, părinții aleg să își vaccineze mai puțin copiii. Cazurile de rujeolă s-au dublat în 2022 față de anul precedent

Încrederea părinților în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% după declanșarea pandemiei de COVID, conform raportului UNICEF. În 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent, iar medicii atenționează că doar puțin peste jumătate dintre nou-născuți au fost vaccinați împotriva rujeolei în 2021. Deja există un focar în judeţul Cluj, iar Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra pericolului apariției unei epidemii de rujeolă încă din 2021.

Ce spun medicii?

Rujeola, cunoscută popular cu denumirea de pojar, este o infecție virală, extrem de contagioasă ce afectează celulele pulmonare și faringiene. Se poate contracta prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Virusul poate trăi pe suprafețe sau în aer până la două ore. În România, există deja un focar, cu toate că exista vaccinuri în toate județele.

”Avem suficiente doze în acest moment. Avem cazuri de rujeolă în județul Cluj într-o comunitate care refuză vaccinarea,” a spus Adriana Pistol, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

”Din februarie până în prezent am înregistrat 101 cazuri de rujeolă, din care 94 sunt nevaccinați și doar șapte au primit vaccin, dar foarte aproape de debutul bolii în focar am intervenit și am putut vaccina doar 15 copiii,” a explicat Mihai Moisescu Goia, director executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj.

Temerea părinților este nejustificată, spun medicii. Cea mai complicată reacție poate fi o erupție asemănătoare rujeolei, dar necontagioasă și fără manifestarea bolii.

Vaccinarea, singurul mod de protecție împotriva rujeolei

Simptomele de rujeolă pentru nevaccinați apar după 10-12 zile de la infectare, iar faza inițială pot fi confundată cu o simplă răceală. Între zilele trei și șapte, temperatura crește și poate ajunge până la 41 de grade. Erupția roșie specifică durează între patru și șapte zile.

”N-aș spune că trebuie să ne îngrijorăm, dar cred că trebuie să fim prudenți și în primul rând să conștientizăm realitatea. Avem astfel de cazuri și cred că trebuie să plecăm de la ideea că nu, nu toate cazurile de rujeolă sunt forme ușoare, care se rezolvă de la sine. Cea mai importantă și metoda cea mai eficientă de a preveni este, bineînțeles, vaccinarea. Din păcate, în România, când vorbim de vaccinare, de acoperire vaccinală, avem un procent mult mai scăzut în raport cu alte țări,” a explicat Adrian Marinescu, director medical al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

În fiecare an, la nivel mondial, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă. Datorită vaccinării, în perioada 2000 – 2018, numărul deceselor cauzate de această boală a scăzut cu 73% la nivel mondial, evitându-se astfel 23 de milioane de decese, conform Institutului Național de Sănătate Publică.

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea. Vaccinul ROR  protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. Prima doză se administrează la copii cu vârste între 10 și 18 luni, iar doua doză se poate administra după cel puțin o lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE