Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Băieții ar putea fi vaccinați anti-HPV până la final de 2023. Cine primește doze compensate

Băieții ar putea fi vaccinați împotriva HPV până la sfârșitul acestui an, iar femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani vor primi acest vaccin compensat parțial.

În acest moment, o singură doză de vaccin HPV costă în farmacii în jur de 600 de lei. Deocamdată, vaccinul anti-HPV este gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani şi este administrat de medicii de familie.

Specialiștii subliniază că începerea unei campanii de informare este crucială, după ce programul de vaccinare inițiat acum 15 ani a fost un eșec și mii de doze au rămas nefolosite.

Alexandru Rafila spune însă că înainte de luarea acestei decizii va exista şi o campanie publică de informare.

Achiziţionarea vaccinurilor împotriva HPV se face de către Ministerul Sănătăţii pe baza solicitărilor făcute de părinţi sau de reprezentanţii legali transmise medicilor de familie.

Alexandru Rafila: Cererea de vaccin a crescut foarte rapid

„Programul de vaccinare împotriva infecţiei cu papiloma virus a fost reluat acum câţiva ani, după eşecul din 2008 – 2009, când au fost achiziţionate câteva sute de mii de doze de vaccin care au rămas nefolosite, însă de data aceasta a fost reluat după ce a fost o campanie de informare susţinută care a durat câţiva ani, au fost implicate multe societăţi profesionale.

Cancerul de col uterin este o boală care practic integral este produsă de infecţia cu virusurile papilloma, iar existenţa unui vaccin care previne îmbolnăvirea practic duce şi la eliminarea posibilităţii apariţiei acestui cancer la femei, apare de obicei la femeile de vârstă fertilă.

Cererea de vaccin a crescut foarte rapid, de la câteva sute de doze am ajuns la câteva zeci de mii de doze, de cereri de vaccinare pentru fetele în vârstă de până la 14 ani.

Ulterior, programul a fost extins şi fetele cu vârsta de până la 18 ani au fost admise în acest program gratuit, şi în mod evident adresabilitatea a crescut foarte mult. Într-un interval de timp recent în decurs de două luni s-au vaccinat 11.000 de fete”, a precizat Alexandru Rafila.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE