Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vaccinul HPV, subvenționat și după majorat. Cât costă serul

România se află pe primul loc în Uniunea Europeana la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. Autoritățile caută soluții în ceasul al 13-lea.

Vaccinul anti-HPV ar putea fi subvenționat și pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Medicii susțin că decizia ar ajuta la creșterea numărului de persoane vaccinate.

Vaccinul costă peste 2000 de lei

HPV - Human Papilloma Virus – este un virus comun care se transmite cel mai adesea prin contact sexual. Vaccinul împotriva acestuia este gratuit în România pentru copiii de până la 18 ani. Cu toate acestea, sunt foarte puține fete vaccinate, iar băieți aproape deloc. După vârsta majoratului însă, vaccinul trebuie plătit, iar costul serului este de peste 2000 de lei.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Putem să compensăm și în totalitate până la 18 ani. Ulterior la femeile tinere aflate la vârste fertile, la care se recomandă în continuare vaccinarea sau doresc să se vaccineze, se poate compensa 50%.”

Românii nu sunt informați suficient

În afară de costul foarte mare al vaccinului, medicii susțin că românii nu sunt suficient de informați cu privire la utilitate. Femeile care s-au vaccinut riscă într-un procent de numai 10% să dezvolte o formă de cancer de col uterin.

Radu Vladăranu, medic primar ginecolog: „Să vorbim mult mai mult despre cât de bun este vaccinul, ori de câte ori intră o femeie să o întrebăm dacă s-a vaccinat atât ea cât și fata.”

Pe plan mondial, la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Anual, la noi în țară mor aproape 2000 de femei din cauza acestei boli.

Primul loc din UE la rata mortalității

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Rata mortalitatii este de peste patru ori mai mare decât media europeană.

Femeile cu care am stat de vorbă nu s-au vaccinat anti HPV, însă nu exclud această variantă.

„Dacă știu că este necesar sau ar trebui să il fac, l-aș face indiferent de cost. Până la urmă sănătatea primează”, spune o femeie.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor cauzate de cancer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE